Suflet in culori – ediția a-VI-a Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism

        Duminică, 31 martie 2019, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, cu sprijinul Kaufland România, Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Wagner Arte Frumoase și Povești, Floria.ro, organizează cea de-a VI-a ediție a evenimentului cultural “SUFLET ÎN CULORI”.

      Eveniment prezentat de jurnalista Alice Năstase Buciuta. Concertul caritabil de muzică clasică, a luat fiinţă ca o îmbinare a dorinţei Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură de a oferi sprijin pentru persoane aflate în dificultate şi a obiectivului Asociaţiei Help Autism – de a susţine recuperarea copiilor diagnosticaţi cu autism. Este al șaselea an în care Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul acestui evenimentul cultural menit să atragă atenția asupra problematicii autismului în România și totodată să strângă fonduri pentru susținerea celor 500 de copii din asociație.

     La ediţia din acest an, suntem onorați de prezența ansamblulului IMAGO MUNDI (Oana Ivașcu - oboi; Daniel Ivașcu – percuție; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu - cobză, chitară; Ștefan Barbu – vioară; Adrian Buciu – flaute; Andreea Țimiraș – violoncel; Cristian Stănoiu - proiecții video live), care se alătură susținerii copiilor cu autism. Vă invităm ca împreună să transformăm miracolul muzicii în miracolul recuperării copiilor cu autism.

   Fondurile colectate din participarea la eveniment vor fi direcționate către programele de terapie ale copiilor cu autism din cadrul de Asociației Help Autism. Pentru a participa la eveniment puteți intra pe link-ul https://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=7734 pentru a dona o oră de terapie copiilor speciali. Despre Imago Mundi: Ansamblul Imago Mundi va prezenta un repertoriu special: compoziţii şi aranjamente contemporane inspirate din muzica tradiţională românească – o selecţie din proiectele recente ale ansamblului, „Isvor. George Enescu”, „Isvor. Constantin Brâncuşi” şi „100”.

     Concertul, cu durata de o oră, va fi comentat vizual prin proiecţii video originale mixate în timp real. Fondat în 2001 de Oana şi Daniel Ivaşcu, cu o bogată experienţă acumulată de-a lungul celor peste 17 ani de existenţă, ansamblul Imago Mundi a fost primit cu entuziasm la Viena, Istanbul, Estoril, Bucureşti, Berlin, Riga, Londra, New York, Belgrad, Budapesta sau Tunis. Imago Mundi atrage deopotrivă publicul interesat de muzica veche, cât şi pe ascultătorii de muzică clasică, jazz sau rock.

      Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte, şi nu de ce „se poartă”.

       Despre Suflet în Culori: Prima ediţie, desfăşurată pe scena Sălii Radio, în data de 3 aprilie 2014, a reunit nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI şi pianistul Ştefan DONIGA. Cea de-a doua ediţie a concertului caritabil dedicat copiilor cu autism a avut loc la Săla Radio, pe 29 martie 2015, şi a adus la Bucureşti muzicieni de marcă ai scenei naţionale şi internaţionale: violonistul Remus AZOIŢEI şi pianistele Mara DOBRESCU şi Diana IONESCU.

      În 2 aprilie 2016, pe scena Ateneul Român, a avut loc cea de-a treia ediţie (eveniment desfăşurat în anul aniversar LEONTINA VĂDUVA 30 - 30 de ani de activitate a îndrăgitei soprane) ediție ce a avut ca invitați pe: soprana Leontina VĂDUVA, rapsodul Grigore LEŞE, organistul Nicolae LICAREŢ şi pianista franceză Laure CAMBAU. La a IV-a ediţie, ediție ce a avut loc pe 1 aprilie 2017, pe scena Salii Radio, au fost prezenți trei muzicieni de talie internaţională, din trei ţări (România, Franţa şi Spania) reuniţi în TRIO HUILLET: Clara CERNAT (vioară/violă), Thierry HUILLET (pian) şi Gari CAYUELAS – KRASZNAI (clarinet).

     Cea de-a V-a ediţie, am sărbătorit-o pe 31 martie 2018, la sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, printr-un concert de muzică barocă susţinut de soprana Rodica VICĂ, mezzosoprana Andreea Iftimescu şi baritonul Vlad CROSMAN acompaniaţi de MUSICA RICERCATA ORCHESTRA sub bagheta dirijorului Gabriel BEBEŞELEA.

    Despre autism: La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în țara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeași incidență. Autismul nu se poate vindeca, dar prin diagnosticare precoce și intervenție specializată, aproape jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să trăiască o viață independentă. Fără terapie timpurie, simptomele autismului se agravează în timp. Metoda care s-a dovedit, până în prezent, cea mai eficientă în recuperarea acestor copii este Terapia Comportamentală Aplicată (ABA). Din păcate, pentru a da rezultate, intervenția este de durată, un copil cu autism petrece în medie între două și opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând.

     Tocmai din pricina acestui număr mare de ore necesar fiecărui copil, costurile depășesc veniturile medii ale unei familii. Cei mai mulți dintre părinții care luptă cu Tulburarea de Spectru Autist au nevoie de sprijin pentru a putea susține aceste costuri și a reuși să asigure copiilor terapia care să îi ajute să își atingă potențialul și să devină adulți integrați în societate. De 9 ani, Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism.

    Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 6 parteneriate public-private - cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este coorganizator al Conferinței Internaționale ABA - știință care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Teatrelli lansează „Dialoguri culturale”, o serie de dezbateri curajoase cu personalități relevante din sfera artistică și a industriilor creative

         Joi, 21 martie, de la ora 19.00, are loc la Teatrelli prima dezbatere din seria „Dialoguri culturale” care provoacă publicul larg să privească deschis arta contemporană. Teoreticianul, curatorul și managerul cultural Răzvan Ion moderează discuția despre feminism în artă, libertate și cenzură, evoluție și manifestare, în prim-plan aflându-se Marilena Preda-Sânc – unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani – și Claudia Brăileanu – artist cu practică în pictură, dar și în imagine generată de computer.

     Următoarea dezbatere din serie va avea loc pe data de 10 mai o va avea drept moderator pe cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor fiind dedicată industriei filmului, într-o lună în care atenția va fi îndreptată cu precădere asupra acestei zone a artei, grație Festivalului Internaționl de Film de la Cannes, urmat de TIFF. Intrarea la prima ediție a „Dialogurilor culturale” de joi este liberă (în limita locurilor disponibile) și se face pe bază de rezervare la Teatrelli, la numărul de telefon 0735.560.692.            Artistele Marilena Preda-Sânc și Claudia Brăileanu vor povesti despre feminism în artă, despre cenzură în perioada comunistă versus libertate de exprimare, despre presiunea de a rămâne închistat într-un domeniu al artei vizuale versus libertatea de a experimenta și de a te manifesta artistic, despre modul în care publicul și piața de artă au evoluat de-a lungul timpului, precum și despre utilizarea noilor tehnologii în artă. „Ne-am propus să discutăm despre subiecte diverse cu două artiste din generații diferite, dar cu un parcurs artistic consistent.

       Va fi o dezbatere pentru public, mai mult decât pentru specialiști. Este foarte important ca publicul să înțeleagă mecanismele de gândire ale unor artiști valoroși și practica lor artistică. Pentru prima dată se vor întâlni Claudia Brăileanu și Marilena Preda-Sânc în fața publicului și sper ca rezultatul să fie unul inspirațional.”, a declarat pentru presă Răzvan Ion, teoretician, curator și manager cultural și moderator al dezbaterii. „Aceste se concentrează asupra unei întâlniri și întrepătrunderi dintre generații diferite de artiști. La Teatrelli, am gândit dezbaterile ca pe o provocare potrivită vremurilor actuale, care caută să lămurească toate aspectele ce merită abordate în domeniul cultural.

      Evenimentele din seria vor continua și în lunile următoare și își propun să aducă în atenția publicului reprezentanți importanți ai aceluiași domeniu artistic, care s-au confruntat însă cu provocări diferite, formându-se și construindu-și cariera artistică în contexte istorice diferite. Este felul nostru de a dărui publicului oportunitatea de a cunoaște și de a polemiza pe teme de actualitate culturală – întâlnirile fiind și o formă de aprofundare a părții mai puțin văzute din actul artistic – procesul de lucru în sine, contextul, viziunea, socialul.”, a explicat Roxana Lapadat, director artistic Teatrelli.

      Mai multe detalii despre eveniment se regăsesc pe pagina dedicată deFacebook: https://www.facebook.com/events/362759067785642/ Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Despre participanţi Marilena Preda-Sânc (n. 1955) a expus în numeroase spații și a participat la numeroase bienale prestigioase din întreaga lume, precum: Canakkale Biennale, Bucharest Biennale, Kultur Kontakt Viena, Ernst Museum Budapesta, Valparaiso Biennale, International Art Center of Kyoto, Fayla Gallery Bruxelles, Galeria Propaganda Varșovia, Kunsthalle Nürnberg, Arhitekturni Muzej Ljubljana etc. Considerată primul artist care a discutat problema feminismului în România, Marilena Preda-Sânc este în egală măsură apreciată drept unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani.

       Este profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și a fost distinsă cu Ordinul Cultural în Grad de Cavaler. Claudia Brăileanu (n. 1981) a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București în perioada 2012-2017. În 2016 a obținut o bursă oferită de Academia de Arte din Leipzig. Practica sa artistică recentă include pictură și imagine generată de computer. Evoluând în jurul unui concept extins de pictură, elementele care formează conturul limbajului său vizual sunt linia și patternul (repetiția). În lucrările sale, aceste elemente devin conținut. Prima sa expoziție personală a avut loc în 2017 la Galeria Mobius din București, iar în 2018 a urmat o expoziție la Galeria creart.

     A participat la expoziții de grup la Galeria Mobius (București, 2017); Victoria Art Center (București, 2017); Gapgap (Leipzig, 2017); HGB Leipzig (2017); Jecza Gallery (Timișoara, 2016); Five Plus Art Gallery (Viena, 2016); Ambasada României în Berlin (2015), The Second International Student Drawing Biennial (Sofia, 2014). Trăiește și lucrează în București. Răzvan Ion este teoretician, curator și manager cultural. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev. A ținut prelegeri și conferințe la diferite instotuții academice și de artă precum Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art in General, New York; Calouste Gulbenkian, Lisbon; Casa Encedida, Madrid. Este co-fondator al Bucharest Biennale, Pavilion Journal și Reforma Photo Days (împreună cu Eugen Rădescu).

     Este profesor la Universitatea București unde predă un curs de gândire critică și studii curatoriale. În 2018 a curatoriat Bucharest Biennale 8 împreună cu Beral Madra. Totodată, coordonează programului expozițional al Galeriei creart. Despre Teatrelli Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri. www.facebook.com/teatrelli/ www.instagram.com/teatrelli/ www.creart.ro/teatrelli/

Expoziţia Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 - 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari

       Vernisaj: 20 martie 2019, ora 17:30 Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București Program: Miercuri-Duminică: 10:00 - 18:00 Durata expoziţiei: 21 martie – 21 aprilie 2019

        Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

    Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Arhivele Naţionale au plăcerea de a vă invita miercuri 20 martie, de la ora 17:30, la vernisajul expoziției „Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 - 1920).

        Recunoaşterea internaţională a României Mari”, deschisă în perioada 21 martie – 21 aprilie 2019. Acest proiect expoziţional face parte din seria de evenimente organizate de Muzeul Hărţilor pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Curatorii expoziţiei sunt dr. Stelian Obiziuc, consilier diplomatic în cadrul Unităţii Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe şi dr. Silviu Anghel, muzeograf la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.

       Expoziţia prezintă publicului cele mai importante tratate semnate de România la finalul Primului Război Mondial, alături de hărţile oficiale ale acestor tratate şi de cele folosite în cadrul întâlnirilor de lucru. Împreună, aceste documente redau complexitatea negocierilor şi argumentelor folosite de naţiunile implicate. La începutul anului 1919, puterile Antantei se pregăteau la Paris să negocieze și să semneze tratate care să redeseneze noua hartă a Europei şi a lumii.

      Până în 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere învinsă: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sèvres). Acestea au stabilit noi granițe, o nouă ordine mondială, garantată de marile puteri învingătoare și au clarificat şi alte chestiuni, precum necesitatea garantării drepturilor minorităților. Ţara noastră s-a prezentat la Conferința de pace cu speranța realizării proiectului național, un stat al tuturor românilor.

      În urma negocierilor și a inevitabilelor compromisuri politice și diplomatice între toate părțile interesate, România a obținut recunoaşterea Marii Uniri de la 1918, Tratatele de Pace de la Paris consacrând în plan internaţional realităţile obiective de la sfârşitul Primului Război Mondial. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase.                                                                                            

      Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș. http://www.muzeulhartilor.ro/

Începe Alpin Film Festival, festival internațional de cultură și educație montană!

     Festivalul propune publicului iubitor al muntelui filme, cărți, expoziții de fotografie și dezbateri publice, în perioada 26 februarie – 3 martie 2019, la Brașov, Predeal și Bușteni. 

    Cea de-a patra ediție a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură și educație montană din România, se desfășoară anul acesta, în perioada 26 februarie – 3 martie, în trei locații – Brașov, Predeal și Bușteni.

    Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții și povești ale muntelui, în selecție internațională și competiție națională, precum și prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul muntelui și alpinism.

    Invitații speciali ai festivalului vor interacționa cu publicul în evenimentele din cele 5 zile de festival: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Teofil Vlad, sportivii de performanță Daciana Leonte, Robert Hajnal, Bogdan Coteț, Roma Ciobanu, Viorel Pălici, Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții. Invitații străini sunt personalități de seamă în domeniul montan: ALDO AUDISIO, cel care a fost, până anul trecut, Directorul Muzeului Muntelui din Torino, cel mai mare din Europa de acest gen.

    Aldo Audisio este membru în board-ul INTERNATIONAL ALLIANCE FOR MOUNTAIN FILM, asociație ce reunește cele mai cunoscute festivaluri cu tematică montană din întreaga lume. Ajuns la a 4 - a ediție, Alpin Film Festival este eligibil, iar din 2020 va face parte din prestigioasa asociație.

    Un alt oaspete de seama este Thomas Dupin, jandarm montan francez care va prezenta, la Bușteni, în cadrul Galei Alpinismului, regimul legislativ și problemele administrative cu care se confruntă în masivul Mont Blanc. Toto, cum mai este denumit francezul, este vice-campion european la cățărat viteza, dar și membru în echipa națională de escaladă a Franței.

  Lista completă a invitaților și prietenilor festivalului este disponibilă pe site - http://www.alpinfilmfestival.ro/invitati.html. Gala de deschidere ALPIN FILM FESTIVAL Gala se va desfășura, în premieră la AULA SERGIU CHIRIACESCU a Universității Transilvania, Brașov, marți, 26 februarie la ora 19. Este un eveniment de exceptie, ce va cuprinde proiecția filmului care a câștigat, duminică seara, premiul Oscar pentru cel mai bun documentar!

    Producția Free Solo este considerată de presa americană drept “cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată”. Filmul va fi prezentat de cunoscutul explorator Cornel (COCO) Galescu. Evenimentul este realizat cu sprijinul National Geographic Romania, partener principal al Galei de Deschidere. Trailer-ul Free Solo este disponibil aici.

    Selecția internațională Cele mai bune filme din 2018 vor fi proiectate la Brașov, filme precum In the Starlight, Cu bicicleta în Balcani, Scrisoare către Olga, Parasol Peak sau The Dawn Wall (filmul care va închide festivalul duminică, 3 martie, și, de altfel, marele succes al anului 2018, câștigător a peste 6 premii la marile festivaluri de film din lume).

   Locațiile în care se vor proiecta filmele din selecția internațională sunt: Centrul Cultural Reduta, Brașov; Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Rectorat), Brașov (Strada Politehnicii, nr. 1); Centrul Cultural Aurel Stroe, Bușteni. Secțiunea Competiția națională - Film Românesc de munte Proiecțiile se vor ține la Cinemateca_Patria, iar filmul de deschidere va fi Transalpina – Drumul Regilor de Dumitru Budrală.

   În selecția de anul acesta veți descoperi povestea de viață a lui Tibi Ușeriu în documentarul On My Way de Ana Preda. Filmul 10 (Zece) de Nicoleta Talpes și Lupii - de la conflict la conviețuire - realizat de cei de la WOLFLIFE promit sesiuni de întrebări și răspunsuri extrem de interesante la finalul proiecțiilor.

   Revin la festival cu ultimele lor producții: Dan Curean și Dan Păvăloiu, cu filmul Călare în Carpați, Sabin Dorohoi, cu Banatul Montan - Calea Apelor și Dite Dinesz, cu un film în premieră absolută. Lista completă a filmelor din competiția românească aici. Locația principală a competiției naționale este Cinemateca Patria din Brașov. La proiecții vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte. Evenimente/Dezbateri Festivalul are o importantă componentă educațională și propune câteva întâlniri inedite pe teme precum: “CINEMA ȘI NATURĂ” - Cum se pot promova cu ajutorul imaginii regiunile montane, valorile culturale și educatia montană, ariile protejate, ocrotirea acestora și a mediului natural.

     Discuțiile vor fi moderate de Irina Margareta Nistor. Alte evenimente din programul festivalului sunt: - Ziua Alpinismului, la Bușteni, în data de 2 martie – o zi dedicată alpinismului românesc cu Gala Alpinismului, ajunsă la ediția a 4-1, tema din acest an fiind „Noile generații”. - Federația Română de Alpinism și Escaladă va oferi la Bușteni, în cadrul acestei gale, titlurile de Sportiv al Anului la disciplinele care fac parte din federație.

    Pentru prima oară, în cadrul galei, se vor acorda premii pentru cele mai bune performanțe ale anului 2018 la alergare montană, orientare sportivă și parapantă. - Concursuri sportive cu premii oferite de sponsorii festivalului: Cupa școlilor de schi la Predeal, Concurs schi de tură – Predeal Vertical Race (3 martie); Cupa Salvamont Predeal, prima ediție (28 februarie) - Bucătăria Muntelui – evenimente cu degustarea produselor specifice muntelui. 

      Echipa care a realizat cea mai importantă performanță a anului 2018 în alpinismul românesc va prezenta duminică, 3 martie, ora 15, la Centrul Cultural Reduta, filmul EXPEDIȚIA VIVA PUMORI. Zsolt Torok, Teofil Vlad și Romică Popa vor fi prezenți în fața publicului pentru a împărtăși amintiri din ascensiunea pe masivul PUMORI (7161 m) din Himalaya, unde au deschis un traseu în premieră mondială, pe care l-au denumit “Les voyages de Petit Prince”.

    Cartea de munte este și ea sărbătorită la ALPIN FILM FESTIVAL, fiind anunțate prezentări de carte (volume apărute la România Pitorească, Humanitas) urmate de discuții cu autorii. Expoziții de fotografie: • “PĂDUREA” realizată cu sprijinul Asociatiei Forona și KONICA MINOLTA; • “PARCURILE AMERICANE” – expoziție de fotografie, autor DAN DINU, proiect realizat cu sprijinul Ambasadei Americane la București; • Expoziția MILVIUS la Coresi Shopping Resort; • EXPOZIȚIE NATIONAL GEOGRAPHIC – cele mai frumoase coperți de revistă din cei 15 ani de la apariția celebrei reviste în România.

   Despre Alpin Film Festival: ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte și fotografie, care îşi propune să promoveze civilizația montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, educaționale şi sportive. Mai multe informații puteți găsi pe www.alpinfilmfestival.ro și https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/ Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă.

   Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro Trailer Alpin Film Festival, ediția a 4-a: https://www.youtube.com/watch?v=WpeTYWg_WRE 

Ulrich Drechsler’s Liminal Zone la Jazz Fan Rising O experiență muzicală fabuloasă, la frontiera subtilă dintre genuri și teritorii muzicale

         Liminal Zone – un proiect de jazz unic, prezent în stagiunea curentă a Musik Verein din Viena, va putea fi ascultat la Cluj-Napoca (luni, 25 februarie, la ora 19:00 la Sala Radio Cluj) și la București (marți, 26 februarie, de la ora 19:00, în Sala Elvira Popescu de la Institutul Francez).

           Cvintetul Liminal Zone, condus de saxofonistul și compozitorul Ulrich Drechsler, va fi adus la București și la Cluj de Jazz Fan Rising, în partenariat cu Forumul Cultural Austriac. Ulrich Drechsler este un muzician greu de pus intr-o anumită categorie.

        Într-o permanentă căutare de noi frontiere, el are o vivacitate și o poftă de varietate similară, poate, doar cu cea a lui Bugge Wesseltoft. În Liminal Zone totul este posibil. Vocea radiantă a lui Özlem Bulut, soprana de coloratură turcă cu rădăcini kurde, poate atinge orice ascultător în adâncurile sufletului.

         Ea învăluie sunetul plin și elegant al unui trio magnific: basul lui Oliver Steger, peste percuțiile lui Raphael Keuschnigg, strălucitor prin pasiune și creativitate, alături de pasajele de virtuozitate ale pianistului iranian Amir Ahmadi. “Liminal Zone este ideea mea despre jazz" - ne mărturisește Ulrich Drechsler.

       "Libertatea improvizației, claritatea și disciplina muzicii clasice, intensitatea și emoția muzicii sufi persane, minimalismul și senzația de spațiu din folclorul scandinav, și multe altele. Mi-au trebuit mai mult de zece ani ca sa înțeleg că jazz-ul singur este prea puțin pentru mine. Și am început să caut noi surse de inspirație, să îmi schimb stilul pentru a exersa, compune și asculta muzică cu focus pe două componente simple – sunet și emoție.„ Ulrich Drechsler este german de origine și vienez prin adopție din 1998.

        S-a afirmat rapid drept unul dintre cei mai străluciți muzicieni și compozitori din Austria, cu o agendă internațională foarte încărcată. Primul său proiect, Café Drechsler Band, a fost publicat imediat de Universal Music Austria și a evoluat spre o serie de 4 albume mixând jazz cu electronica și dance. Un alt proiect – Drechsler – explorând nu-jazz, a făcut istorie.

      Mai are, de asemenea, un proiect superb alături de Tord Gustavsen și al său Ulrich Dreschler Quartet. Iubitorii de jazz din Romania l-au savurat la Jazz la Bran în 1996 (cu Stefano Battaglia) si la Jazz in Church (alături de Peter Cech). Muzica Liminal Zone a fost înregistrată nu mai departe de ianuarie a acestui an, și este în curs de apariție la Universal Music.

      Biletele la concert pot fi cumpărate de pe www.eventbook.ro, www.eventim.ro și www.biletmaster.ro, sau direct: - la Cluj-Napoca: în librăriile Humanitas și Cărturești, cinema Florin Piersic, casa de bilete a Teatrului Național, agenția Wens Tour. - la București: librăriile Humanitas, Cărturești, Kyralina, cinema Elvira Popescu, cafenelele Lente, casieria Eventbook (Brezoianu 21) Jazz Fan Rising este prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România.

     Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor pe care îi aleg prin vot democratic. „JAZZ FAN RISING este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii.

      Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt "rarități": artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”.

     Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Aglomeratie mare de vedete la DanceMasters 2019

    Este sansa ta sa iesi din cotidian. DanceMasters are, la editia 16, un GrandSlam si un grandios spectacol pentru tine. Prima competitie sportiva de acest nivel in Romania, de fapt de orice sport, este o fericita simbioza sport-spectacol stralucitor.

     Dansul sportiv la DanceMasters este arta, distractie, emotie de necrezut.

     Vrei sa uiti orice grija a zilelor noastre, sa te incarci de toata bucuria muzicii, dansului perfect, de nebunia feerica a finalelor, si chiar sa dansezi si tu pe ringul celor mai buni dansatori din lume la momentul publicului?

     Poti merge de dimineata sau doar la Galele de seara: biletele sunt valabile intreaga zi, cu multiple intrari. Sambata 16 martie sunt finalele de GrandSlam la Standard, duminica 17 martie la Galele Superbet ale DanceMasters sunt finalele GrandSlam la dansurile Latino Americane, dar fiecare seara are in program si standard si latino. Este prima data cand ai ocazia sa fie, la tine acasa, intreaga suflare a dansului sportiv din varful clasamentului mondial.

     Poti fi aproape de stralucirea perechilor magnifice, poti face poze cu dansatori, le poti vedea coafurile extravagante, costumele surprinzatoare, dar mai ales talentul de a se misca perfect, in ritm, in bucurie exaltata, stropind publicul in energie luxurianta. Este prima data cand poti sustine, in cea mai iubita atmosfera de concurs, perechea preferata de dansatori.

     Poti fi mut de uimire sau te poti exterioriza in vuietul fericirii generale. Prezenti la mai multe editii, adorati de publicul nostru, nr. 1 mondial latino: Armen Tsaturyan - Svetlana Gudyno (Rusia) s-au inscris deja la DanceMasters 2019 GrandSlam Latino. Sunt asteptate 45 de perechi de dansatori din top 50 mondial, toate stelele dansului sportiv mondial vor fi prezente anul acesta la DanceMasters GrandSlam.

    Daca te-am convins de maretia spectacolului, vino la DanceMasters 2019 la Sala Polivalenta Bucuresti in perioada 15-17 martie, biletele sunt disponibile in retelele myticket.ro si entertix.ro. Echipa DanceMasters, dancemasters.ro

Bounty Fair #41 - Ediție de Mărțisor

  Tu știi unde se dă startul colecțiilor primăvară-vară 2019? - La Bounty Fair, desigur, la ediția de Mărțișor.

  Venirea primăverii timid de curajoasă solicită o reuniune a celor mai talentați 55 de designeri români, cu cele mai fresh creații și tendințe, cu cea mai proaspătă energie și motivație. Așadar, îți dăm întâlnire la o sesiune de shopping creativ strașnic de mult așteptată, în aceeași clădire cu personalitate - Casa Universitarilor București, alături de prieteni vechi și noi, mărțișoare delicate, culori vibrante și creații frumoase pentru oameni mici și oameni mari.

   Tu ce mărțisoare preferi, cele clasice care amintesc de copilărie sau cele contemporan de moderne? Vei găsi: sute de mărțișoare inedite, vesele și tocmai bune de impresionat femei dragi;  un eveniment potrivit de venit cu prietenele, la shopping, probat haine şi accesorii cu stil, de ales ținute pentru evenimentele de primăvară, de redefinit stilul vestimentar și garderoba;  55 dintre cei mai talentați designeri și artizani români, cu pasiune și drag pentru artă și creație contemporană;  13 ateliere haioase și educative cu tematici variate, adaptabile la vârstele micuților, în cadrul cărora se vor distra, vor socializa şi îşi vor dezvolta abilitățile creative;  tombolă cu premii pe loc;  zonă de restaurant (la demisolul clădirii).

   Bounty Fair #41 Ediție de Mărțișor Data: 23 - 24 februarie 2019 Program: 10:00- 19:00 Locaţie: Casa Universitarilor Bucureşti, str. Dionisie Lupu 46 Harta Google: https://goo.gl/7JPqby Intrare: 8 lei/persoană/zi; copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită. Biletul se achită numerar la intrare și include accesul ȋn zona de tȃrg și zona de ateliere.

Călător prin tradiții… de primăvară

   Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” redeschide seria de ateliere pentru copii, sub genericul Călător prin tradiții… de primăvară.

  Micuții vor învăța, îndrumați de coordonatori, să realizeze păpuși din ață, podoabe populare și decorațiuni de primăvară – păsări, colaje din hârtie, semințe și fructe. În cadrul acestor ateliere vor avea loc și activități încadrate în programul Delta Dunării prin ochii copiilor, organizate de Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, cu scopul conștientizării importanței protejării acestei rezervații unice în Europa. Atelierele vor avea loc în zilele de 6, 7, 8 și 9 februarie.

  Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, iar costul unui atelier variază între 15 și 20 de lei, iar numărul de locuri este limitat la 15 persoane. Proiectul își propune să valorifice vacanța intersemestrială pentru elevii din învăţământul primar și preşcolar.

  Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro.

Seratele muzicale Opera Fantastica la Muzeul Colecţiilor de Artă. Luminiţa Arvunescu in dialog cu Brigitta Kele

    Marți, 29 ianuarie 2019, de la ora 18:00, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 111) pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu în colaborare cu „Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură”. Invitata acestei serate - găzduite de Muzeul Colecţiilor de Artă - este soprana Brigitta KELE – prestigioasă reprezentantă a Noii generaţii de artişti lirici din ţara noastră şi o artistă cu splendide succese în plan internaţional - cu care Luminiţa Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât şi pe teme muzicale. Pe lângă dialog, seara va cuprinde un program muzical, pe care Brigitta Kele îl va susţine avându-i parteneri pe apreciatul bariton Iordache BASALIC şi pianista Luminiţa BERARIU.             

   Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor obligatorie la office@musicarte.ro.

  Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu şi-a dorit să adune în jurul proiectului său, pe de o parte, artiştii de operă – spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale – iar, pe de altă parte, câţi mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, OPERA FAN (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public – „fan de operă” şi către acei artişti care fac din Operă un tărâm „fantastic”.

Dacă şi-a atins scopul? Da! Seratele OPERA FANtastica bucurându-se de un mare succes la public şi recuperând multe dintre absenţele artiştilor noştri – deveniţi, mai bine cunoscuţi peste hotare decât în propria ţară. Astfel, proiectul le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe sopranele: Nelly MIRICIOIU (stabilită la Londra ) şi Laura TĂTULESCU (stabilită la Munchen), pe mezzosoprana Roxana CONSTANTINESCU (stabilită la Paris), precum şi pe soprana Leontina VĂDUVA sărbătorind 30 de ani de la debutul său internațional.

 Și, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Român, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata – înfiinţat şi condus de Gabriel BEBEȘELEA, concert de muzică barocă intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE şi având-o solistă pe soprana Rodica VICĂ (Viena). *** Soprana Brigitta Kele s-a născut la Oradea şi a început studiile de canto la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii orădene, desăvârşindu-le apoi, la Universitatea de Muzică Gh. Dima din Cluj. Din 2007 este solista Operei Maghiare clujene – pe scena căreia a strălucit, atât în importante roluri de operă - ca: Pamina (Flautul fermecat), Mimi (Boema), Micaëla (Carmen), Amélia (Bal mascat), Odabella (Attila), Donna Elvira ( Don Giovanni), Nedda (Paiaţe) – cât şi ca primadonă în operetele: Silvia, Bal la Savoy, Văduva veselă, Voievodul ţiganilor, Prințesa circului.

  În 2006, primea Marele Premiu la Concursul Internaţional de Operă DEBUT de la Bad Mergentheim, în 2007 - Premiul Kriza Ágnes din partea Operei Maghiare din Cluj, în 2016 - Premiul de Excelență la „Gala Premiilor Operelor Naționale Române” iar în 2018, Premiul Culturii Contemporane Maghiare din Tansilvania. Mai întâi, ca solistă – invitată, iar din stagiunea 2012-2013, ca membră a prestigiosului ansamblu de solişti ai Deutsche Oper am Rhein ( Düsseldorf ), Brigitta Kele a început o prestigioasă carieră internaţională, ale cărei ramnificaţii au ajuns să se dezvolte pe 3 continente. Printre succesele sale: Musetta ( Boema ) la Opera „Bastille” din Paris și Teatrul „Metropolitan” din New York; Nedda ( Paiaţe ) la Operele din Paris, Strasbourg și Beijing; Suzel ( Amicul Fritz ) la “Opera Nation du Rhin” din Strasbourg și Micaela (Carmen) la “Masada Festival” din Israel.

*** Baritonul Iordache Basalic este prim solist al Operei Nationale București din anul 1995.

  A studiat cantoul clasic cu tenorul Corneliu Fanateanu si baritonul Vasile Martinoiu, iar în perioada 2010 - 2011 a participat la cursurile de măiestrie de la Bucureşti ale baritonului Eduard Tumagian şi cele de perfectionare in arta belcantoului ale celebrului bariton Renato Bruson de la Academia “Scala” din Milano. A fost distins la Concursul international de canto “Haricleea Darclee” cu Premiul juriului şi a primit în anul 1998, Premiul pentru cel mai bun solist de operă, acordat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

  Este invitat permanent să concerteze la prestigioasa sala de concerte Concertgebouw din Amsterdam şi a efectuat numeroase turnee în: marea Britanie, Elveția, Spania, Danemarca, Grecia, Germania, Japonia, etc., alături de artişti renumiti precum : mezzosoprana Agnes Baltsa, soprana Elena Moşuc sau tenorul Luis Lima. *** Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din București - unde a studiat pianul cu reputatele profesoare Ana Pitiș și Ioana Minei, Luminiţa Berariu şi-a început activitatea artistică de timpuriu - cu concerte, înregistrări audio și recitaluri solo și camerale - atât în țară cât și peste hotare, de aproape 3 decenii manifestându-se şi în calitate de maestru acompaniator, coach, pentru soliștii vocali ai Operei Naţionale din Bucureşti.

  Este o prezență constantă în stagiunile de concert. Iar din anul 2000, Luminița Berariu conduce în fiecare toamnă, serii de ateliere pentru cântăreți și pianiști în Marea Britanie, workshop-uri susținute de Art Council of Wales. *** Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004.

  Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă : nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate.

  A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române

Seară specială la Teatrelli cu intrare liberă: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru invită publicul la o dezbatere care marchează împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

         Teatrelli sărbătorește 160 de ani de la Unirea Principatelor Române pe 24 ianuarie, de la 18:30, cu o dezbatere care aduce față în față doi dintre cei mai reputați intelectuali ai momentului: Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru. De la ora 19.30, dezbaterea va fi urmată de un concert al ansamblului Imago Mundi. Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile și se face pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0735.560.692 (Casa de bilete Teatrelli).

         În cadrul dezbaterii, Constantin Bălăceanu-Stolnici și Adrian Majuru vor aprofunda relația dintre trecutul și prezentul României pentru a putea identifica și aplica soluții pentru situațiile disfuncționale pe care le trăim.

         Ansamblul Imago Mundi va ilustra în concertul programat după dezbatere unul dintre efectele Unirii Principatelor Române: libertatea de a trece – muzical și vizual – de la un peisaj românesc la altul, sub aceeași identitate culturală. Va fi prezentat un repertoriu special: compoziții și aranjamente contemporane, inspirate din muzica tradițională a Munteniei, Olteniei și Moldovei – o selecție din proiectele recente ale ansamblului: „Isvor. George Enescu”, „Isvor. Constantin Brâncuși” și „100”. Concertul, cu durata de o oră, va fi comentat vizual prin proiecții video originale mixate în timp real. Ansamblul Imago Mundi este format din: Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – cobză, chitară, Raluca Stratulat – vioară, Adrian Buciu – flaute, Andreea Țimiraș – violoncel, Cristian Stănoiu – proiecții video live.

        Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Detalii despre evenimentul Teatrelli se găsesc și pe pagina dedicată de Facebook: https://www.facebook.com/events/2218752365045624/ Constantin Bălăceanu-Stolnici este unul dintre cei mai cunoscuţi medici neurologi, pionier în neurocibernetică. Este membru de onoare al Academiei Române. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Este descendent al Bălăcenilor, familie căreia aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Impreiu Romano-German și i-a concesionat stema.

      Adrian Majuru este Manager al Muzeului Municipiului București începând cu luna aprilie 2014, și profesor asociat al Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București. A finalizat cursuri postdoctorale prin programul POSDRU în antropologie (2011-2013) organizate de Academia Română. A fost consultant pe zona de antropologie-sociologie în cadrul stabilirii Strategiei Naționale în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării pentru 2014-2020, Panelul socio-economic, București, iulie-august 2013.

     A publicat peste 20 de lucrări de specialitate. Imago Mundi a fost fondat în anul 2001 de Oana și Daniel Ivașcu, cu o bogată experiență acumulată de-a lungul celor peste 17 ani de existență, ansamblul a fost primit cu entuziasm la Viena, Istanbul, Estoril, București, Berlin, Riga, Londra, New York, Belgrad, Budapesta sau Tunis. Ansamblul atrage deopotrivă publicul interesat de muzica veche, cât şi pe ascultătorii de muzică clasică, jazz sau rock.

       Imago Mundi se adresează unui public dinamic, care caută alternative la muzica de consum; perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie; este perspectiva omului influenţat de experienţa urbană, care ascultă jazz, rock, muzică clasică sau electronică deopotrivă, dar pentru care bucuria muzicii este întotdeauna motivată de ce simte şi nu de ce „se poartă”.

     Despre Teatrelli Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri. www.creart.ro/teatrelli/

Ziua culturii naționale 15 ianuarie 2019

Concert de muzică clasică Sala Victor Ion Popa orele 18.00 – 19.00

 

         Concertul susținut de Corul Canticum, condus de Răzvan Rădos, va aduce un omagiu muzical poetului național Mihai Eminescu, la 169 de ani de la nașterea acestuia, dar și creațiilor românești consacrate. MuseArt Academy va fi reprezentat de soprana Amalia Lazarciuc cu un program care include piese din repertoriul muzicii clasice naționale și internaționale, compuse de Enescu, Bach, Schubert, Albeniz, Dvorak, Piazzolla. Interpretarea va fi acompaniată la pian de Marta-Claudia Tudor. 18.00 Cuvânt de bun venit - Conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” Lui Eminescu…Pout-puri - Amalia Lazarciuc - soprană, Marta-Claudia Tudor - pian 18.30 Revederi… Corul Canticum, dirijor Răzvan Rădos Soprana Amalia Lazarciuc este absolventă a Universității de Muzică din București, secția canto.                                                                                                                  A concertat pe scene din țară, precum Ateneul Român, Filarmonica de Stat din Sibiu, dar și din străinătate. În anul 2017 a debutat pe scena operei de stat din Stara Zagora, Bulgaria. În prezent este membră a ansamblului vocal Canticum Bucharest, alături de care susține numeroase concerte în țară. MuseArt Academy oferă cursuri de pian, canto, vioară, violă, chitară și educație muzicală. Instructorii MuseArt Academy sunt tineri muzicieni profesioniști, cu studii de specialitate și cariere de concertiști desfășurate în țară și în străinătate. MuseArt Academy este fondată și coordonată de pianista Sînziana Mircea, absolventă a Universității de Muzica și Dans din Köln, Germania (Bachelor) și Guildhall School of Music and Drama din Londra (Master in Performance of Music).

    Sînziana este de asemenea absolventă a programului de masterat în domeniul managementului instituțiilor de artă din cadrul SDA Bocconi Business School, Milano. Mai multe informații pe site-ul www.museart-academy.com Marta-Claudia Tudor a început să studieze pianul de la vârsta de 7 ani. Originară din Galaţi, a fost îndrumată de părinți să plece la București, unde a studiat la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”. Ulterior a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Pian, avându-i ca profesori pe maeștrii Sandu Sandrin, Verona Maier și Viorela Ciucur.

                În decursul anilor a susţinut concerte și recitaluri solo, de muzică de cameră sau concerte cu orchestră în prestigioase săli din ţară şi din străinătate: Franţa - Paris (Institutul Cultural Român, 2003 şi 2005), Germania (2008), Tunisia - Tunis (2009), Elveţia - Interlaken (2012-2014), obținând numeroase premii și distincții. În prezent este profesoară la Colegiul Național de Muzicӑ „George Enescu” din București și la Avenor College. Corul Canticum reprezintă o invitație în lumea artei corale de calitate. Ansamblul a debutat pe scena Universității Naționale de Muzică din București în primăvara anului 2015 printr-un concert dedicat memoriei compozitorului Paul Constantinescu în cadrul stagiunii cu același nume, organizată de Asociația Națională Corală din Romania.

            Evenimentul s-a bucurat de un succes deosebit, iar Canticum Bucharest a obținut încă de la prima sa apariție pe scenă aprecierile publicului și ale elitei muzicale bucureștene. De asemenea, ansamblul a concertat în cadrul „Nopții Muzeelor” în aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu” și este invitat permanent al sărbătorilor interculturale ale Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Cei douăzeci și cinci de tineri muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, își propun să aducă un plus de prospețime genului coral, făcându-l accesibil marelui public prin abordarea unui repertoriu inspirat din folclor, jazz, gospel, pop etc.

Concertele Teatrelli, o experiență culturală completă: Luiza Zan aduce cele mai frumoase cântece de jazz de sărbători, iar Sarmalele Reci prezintă un spectacol de muzică și improvizație

       Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru. Duminică, 16 decembrie, cele mai frumoase cântece de sărbători din istoria jazz-ului vor bucura publicul în interpretarea cunoscutei Luiza Zan și a pianistului Sorin Zlat. Piese precum „Have Yourself a Merry little Christmas”, dar și surprise în limba română fac parte din program.

       Biletele pentru concertul susținut de Luiza Zan la Teatrelli s-au epuizat în mai puțin de două zile de la punerea în vânzare. „Ne dorim să implicăm publicul într-o experiență culturală complexă, un fel de 360 de grade artistic care are loc la Teatrelli – de la producții de teatru, la concerte acustice, performative, spectacole lectură și dezbateri pe diferite teme culturale de actualitate – toate au loc pe aceeași scenă și invită la o descoperire completă a artei performative, așa cum o fac și multe instituții din străinătate. De altfel, pentru stagiunea 2019 pregătim mai multe surprize, unele dintre acestea fiind chiar de talie internațională.”, a declarat pentru presă Roxana Lapădat, Director Artistic Teatrelli.

        Experiențele muzicale continuă la Teatrelli și în luna ianuarie 2019 cu un concert acustic al trupei Sarmalele Reci. Interpretarea inedită a celor mai iubite balade şi şlagăre sunt aduse publicului în varianta reorchestrată pentru chitară acustică, mandolină, pian, acordeon și vioară. Fanii și prietenii vor putea astfel redescoperi repertoriul trupei în noi sonorități: rock, blues, jazz, balade, improvizație și o interacțiune insolită cu publicul. Biletele pentru concertul din 20 ianuarie vor fi puse în vânzare săptămâna viitoare.

       Luiza Zan deține un premiu II la Montreux și un premiu I la Cerbul de Aur, ambele câștigate în anul 2004. Avândopt albume înregistrate, dintre care unul de autor (Heritage - 2016) și unul live (Live! -2016) alături de Big Bandul Radio, Luiza Zan a cântat cu nume sonore din România, dar este și unul dintre muzicienii recunoscuți în Ungaria, unde a apărut pe un album înregistrat în limba maghiară.

      Anul acesta a deschis concertul Earth Wind&Fire la MomKult, la Budapesta. Pentru concertul susținut de Sarmalele reci, vor fi prezenți pe scenă: András Zoltán –voce, acordeon, pian, Emil Viciu –chitară, mandolină, ukulele, Ciprian Almășan–bas, Vlad Tohănean – percuție, Alexandru Grăjdeanu –violoncel și Alexandru Nichita– vioară. Spectacolele sunt organizate de Primăria Capitalei, prin creart -Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

  Detalii despre evenimente se găsesc și pe pagina de Facebook Teatrelli: https://www.facebook.com/teatrelli/ Despre Teatrelli Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri. www.creart.ro/teatrelli/

Învățăm… dintr-o privire! Parteneriatul MNAR și BRD debutează cu o nouă ofertă educativă

           Muzeul Național de Artă al României și BRD–Groupe Société Générale lansează un parteneriat de doi ani care urmărește finalizarea viitoarei expuneri de artă japoneză din cadrul Galeriei de Artă Orientală. Debutul parteneriatului va fi marcat de un program educativ inedit inspirat de gravura japoneză. Cunoscută pentru implicarea activă în susținerea vieții culturale, BRD–Groupe Société Générale sprijină nu numai arta contemporană ci și valorificarea patrimoniului din România „Acest parteneriat este expresia implicării BRD în comunitate şi suntem entuziasmaţi să deschidem o nouă punte care va favoriza educaţia artistică a publicului de azi, dar mai ales a celui de mâine.

            Rolul nostru este să sprijinim MNAR în demersul său de a oferi vizitatorilor un parcurs muzeal complet, iar prin programele educative pentru copii şi familii să încurajăm educaţia pluridisciplinară, să transformăm vizitele la muzeu într-o experienţă inedită şi dorită”, a declarat Flavia Popa – Secretar General BRD–Groupe Société Générale. Pentru MNAR, parteneriatul public-privat este esențial pentru redeschiderea Galeriilor de Artă Orientală și de Arte Decorative Europene, prin care expunerea permanentă a muzeului va deveni completă. „Ajutorul financiar acordat de BRD–Groupe Société Générale în perioada 2018 – 2019 urmează a fi folosit pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a sălilor rezervate artei japoneze. Totodată, o parte din fonduri va fi direcționată către realizarea unor programe educative care se adresează tuturor celor dornici să intre mai adânc în tainele culturii orientale.

            Este pentru prima oară când muzeul colaborează cu Asociația Moara de hârtie pentru a oferi demonstrații de hârtie manuală niponă, cu materiale originale aduse direct din Japonia. Atelierele de hârtie sunt completate de cele de gravură susținute de colegii noștri restauratori cu specializări în tehnici tradiționale japoneze. Ne bucurăm că BRD a înțeles importanța misiunii educative a muzeului, contribuind la susținerea acestor programe” subliniază arh. Liviu Constantinescu, directorul general interimar al MNAR. Programele constituie o noutate absolută în ceea ce privește activitățile pentru public concepute de colectivul secției Educație și coincid cu lansarea noii oferte educative pentru publicul școlar și nu numai.

              Ele se vor derula pe parcursul a două weekenduri, sâmbătă 8 decembrie – ateliere de hârtie manuală susținute de Asociația Moara de hârtie și sâmbătă 15 decembrie – ateliere de gravură japoneză, adresându-se atât familiilor cu copii între 10-14 ani (ora 11.00) cât și tinerilor și adulților (ora 15.00). Pe parcursul anului 2019 vor fi organizate și alte ateliere dedicate unor genuri artistice și tehnici orientale și extrem orientale care se vor regăsi în expunerea permanentă a muzeului, tot cu susținerea BRD.

            MNAR și BRD–Groupe Société Générale invită publicul curios să experimenteze programe și ateliere îndrăznețe, care încurajează curiozitatea, creativitatea și abilitățile manuale. Concepute pe categorii de vârstă, ele permit participanților să experimenteze tehnici tradiționale și să se bucure de realele calități relaxante, anti-stres ale acestora.

Rapsodia Română răsună în cele mai mari săli de concert din lume

      Turneul “Rhapsodie Roumaine” se încheie în luna decembrie cu un concert pe 2 decembrie, la Paris, și pe 5 și 6 în Olanda, la Haga și, respectiv, Amsterdam. Concertul din Paris va avea loc la Palais Behague și face parte și din Sezonul Franța-România, deschis marți, 27 noiembrie, în prezența preşedinţilor celor două ţări, Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis, la Domul Invalizilor, pentru a comemora centenarul încheierii Primului Război Mondial şi al creării României.

        Concertele din Olanda vor încheia turneul “Rhapsodie Roumaine” deschis în ianuarie, la Viena, în celebra Musikverein, una dintre cele trei cele mai importante săli de concert din lume, alături de Boston Symphony Hall, SUA, și de Concertgebouw din Amsterdam, Olanda. Chiar în Concertgebouw va avea loc și concertul din 6 decembrie, ultimul concert al turneului “Rhapsodie Roumaine”, încheind simbolic parcursul Rapsodiei Române în tot acest an dedicat Centenarului, în toată lumea, din Austria, până în Turcia, Belgia, Italia, Germania, Japonia, Franța și Olanda.

     În România, turneul “Rhapsodie Roumaine” s-a desfășurat în perioada 2-20 noiembrie, la București, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu. În acest an al Centenarului l-am ales ca mesager al spiritului românesc pe George Enescu și a sa Rapsodie, inspirată din folclorul românesc, pentru că ni s-a părut întâlnirea perfectă între cultură și tradiție. Am ales pentru reprezentarea acestei capodopere cele mai importante săli de concert din lume, pentru că am dorit să-i oferim locul ce i se cuvine și recunoașterea pe care o merită atât din partea străinilor, dar mai ales din partea noastră, românii, care trebuie să învățăm să ne punem mai bine în valoare patrimoniul național, declară Răzvan Popovici, președintele Asociației Sonoro și inițiatorul turneului “Rhapsodie Roumaine”.

      În cadrul turneului a fost promovat și CD-ului “Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. CD-ul cuprinde cunoscute lucrări compuse de George Enescu – Rapsodia Română, Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian în A minor, Nocturnele pentru pian – alături de câteva lucrări de Béla Bartók, unele cele mai frumoase compoziții inspirate din folclorul românesc: Dansurile populare românești, Duo pentru două viori și O seară în sat, compoziție pentru vioară și pian. Accesul la concertele “Rhapsodie Roumaine” se face printr-o solicitare de rezervare a locului pe adresa rezervari@sonoro.ro. Mai multe detalii pe www.sonoro.ro Turneul “Rhapsodie Roumaine” în Japonia, România, Franța și Olanda este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Concertul de la Paris este realizat cu susținerea Institutului Român, iar cel de la Haga cu susținerea Fundației Carmen Sylva.

De 1 Decembrie la Muzeul Satului

     Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2018, la seria de evenimente dedicată Zilei Naționale a României, De 1 Decembrie la Muzeul Satului.

    Programul va debuta cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. De 1 Decembrie vom afla, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești. Spectacolul va începe la ora 12:00 și va avea loc în sala Victor Ion Popa. De la ora 13:00 vom primi onorurile membrilor Asociaţiei Tradiţia Militară în uniformele militare din Primul Război Mondial și vom afla cum se pregăteau soldații de război acum 100 de ani. De asemenea, vom cunoaște poveștile celor care au luptat pe front vizitând expoziția-concept Eroi de război. 100 de portrere.

     Ziua se va încheia cu o serie de ateliere pentru copii, Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial. În An Centenar, vă așteptăm cu mic, cu mare, în satul din inima Capitalei, să serbăm împreună Ziua Națională a României. Mai multe informații: http://muzeul-satului.ro/eveniment/de-1-decembrie-la-muzeul-satului/.

Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României O nouă expoziție la MNAR!

    Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea unei insolite expoziţii de artă japoneză consacrată gravurii hashira-e, sau gravura-stîlp.

     Dacă în ultimii ani programul expoziţional dedicat „Imaginilor lumii trecătoare” (ukiyo-e) a introdus publicul în universul captivant al unor mari gravori precum Toyohara Chikanobu (1838-1912), Utagawa Kunisada (1786-1865) sau Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), anul acesta propunem lucrări care aparţin unei tipologii speciale în cadrul artei ukiyo-e, fenomen artistic definitoriu pentru cultura urbană a epocii Edo (1615-1868).

   Hashira-e, sau gravurile-stîlp, au apărut către jumătatea secolului al XVIII-lea, au fost produse vreme de aproximativ nouă decenii, bucurîndu-se de un mare, dar efemer succes, după care au căzut în uitare. Cele 45 de exemplare selectate ilustrează caracteristicile care singularizează acest gen neobişnuit: formatul îngust, aproape imposibil, compoziţia novatoare, rezolvările spaţiale îndrăzneţe, recursul la imaginaţia privitorului. Subiectele se înscriu în repertoriul general al gravurii ukiyo-e: curtezane din cartierul Yoshiwara, perechi de îndrăgostiţi, femei frumoase, scene cu semnificaţii simbolice faste, parodii ale marilor teme clasice.

    Ansamblul va fi completat de cîteva gravuri de tip kakemono-e, apropiate ca factură artistică, şi de lucrări imprimate în alte formate curente în epoca Edo. În expoziţie figurează opere ale unora dintre cei mai reprezentativi creatori de hashira-e: Ishikawa Toyonobu (1711-1785), Suzuki Harunobu (1725?-1770), Tomikawa Ginsetsu (activ între 1750-1770), Isoda Koryūsai (1735-1790), Kitao Shigemasa (1739-1820), Torii Kiyonaga (1752-1815), Kitagawa Utamaro (1754-1806), Hosoda Eishi (1756-1829), Kikugawa Eizan (1787-1867).

    Sperăm ca lucrările expuse în premieră la Muzeul de Artă, mici „uşi” întredeschise către lumea vastă, variată şi plină de culoare a Japoniei, să trezească interesul publicului pentru civilizaţia şi arta acestei ţări mereu seducătoare.

„Satul Spiridușilor” - ateliere de weekend

       Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în fiecare weekend din perioada 17 noiembrie - 15 decembrie 2018 ateliere pentru copii dedicate sărbătorilor de iarnă, cu scopul de a-i face pe cei mici să cunoască patrimoniul etnologic românesc, dar și de a educa și forma publicul pentru cultură și respectarea valorilor tradiționale. Copiii, dar și adulții, vor învăța de la meșteri populari și artiști plastici să pregătească decorațiuni pentru bradul de Crăciun, „recuzita” pentru colindat și să confecționeze cadouri pentru cei dragi.

   În fiecare sâmbătă, între orele 10:00 și 11:30, „spiridușii” vor putea lua parte la ateliere de confecționat decorațiuni din lână împâslită: globuri, păpuși, obiecte de decor; jucării de lemn: soldăței, clopoței, brăduți; sorcove și cocarde aniversare pentru 1 Decembrie; măști populare și evident că nu puteam uita de nelipsita turtă dulce. „Maeștrii” spiridușilor vor fi: Liliana Ghiță, Cornel Zaharescu, Alina Digniri, Luminița Voica, Alice Bârcă, Elisabeta Onu. La fiecare atelier se pot înscrie maximum 15 copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, iar costul variază între 20 și 30 lei. „Satul spiridușilor” este un proiect de educație muzeală, a cărui menire este să pună în valoare creativitatea și imaginația celor mici prin activități care să corespundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor.

   Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro sau la numărul de telefon 0724 331 741. Mai multe informații despre programul atelierelor puteți găsi pe pagina evenimentului: http://muzeul-satului.ro/buletin-informativ/satul-spiridusilor-ateliere-de-weekend/.

Bounty Fair #39 - Ediție aniversară 4 ani

    La aniversarea celor 4 ani, Bounty Fair își invită toți prietenii vechi și dragi, 50 de branduri și designeri români renumiți, 15 dintre cei mai talentați și creativi traineri ale atelierelor pentru juniori, dar și cei mai dragi vizitatori, fie ei dintre cei fideli sau noi exploratori.

   Bineînțeles că nu lipsesc deliciile gourmet și cosmeticele mult îndrăgite. Bounty Fair te așteptă să-i urezi un călduros "La mulți ani inspirați!" pe 17 și 18 noiembrie 2018, la Casa Universitarilor Bucuresti. El promite creații cu stil, culoare și voie bună, tu ce aduci? Ce zici de cel mai bun partener de petreceri creativ de stilate?

   Ce vei găsi la Bounty Fair #39 - Ediție aniversară 4 ani? ● un eveniment potrivit de venit cu prietenele, la shopping, probat haine şi accesorii cu stil, de ales ținute pentru evenimentele de toamnă, de redefinit stilul vestimentar și garderoba ● cadouri pentru cei dragi sau un răsfăț pentru tine, toate design românesc, realizate de aproximativ 50 dintre cele mai talentate branduri românești, cu pasiune și drag pentru artă și creație ● 15 ateliere haioase și educative cu tematici variate, adaptabile la vârstele micuților, în cadrul cărora se vor distra, vor socializa şi îşi vor dezvolta abilitățile creative ● tombolă cu premii pe loc ● zonă de restaurant ● tatuaje cu henna Bounty Fair #39

     Data: 17-18 noiembrie 2018 Program: 10:00- 19:00 Locaţie: Casa Universitarilor Bucureşti, str. Dionisie Lupu 46. Harta Google: https://goo.gl/7JPqby

   Intrare: Accesul se face pe bază de bilet, ȋn valoare de 8 lei de persoană/ zi, iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită. Biletul se achită numerar la intrare și include accesul ȋn zona de shopping și zona de ateliere.

   Mai multe detalii găseşti ȋn event-ul de pe Facebook .

Expoziția „Frunze căzătoare”

      În perioada 10 – 20 noiembrie 2018, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se desfășoară expoziția „Frunze căzătoare”, organizată de un grup de pictori, sculptori și teoreticieni, având ca materie primă și de bază vegetația efemeră, care crește pe teritoriul muzeului (frunze, crengi, iarbă, bușteni deja tăiați etc).

    Artiștii își propun să creeze un dialog temporar și cât mai organic cu exponatele istorice existente în „satul vechi și cel nou”.

    Lista expozanților, fără a se respecta ordinea alfabetică: Ariana Nicodim/Elena Scutaru/Marcel Scutaru/Lucian Popăilă/Virgil Scripcariu/Bogdan Vlăduță/Dorina Horătău/Victoria Zidaru/Marian Zidaru/Sergiu Chihaia/Bianca Mann. Curator: Vladimir Bulat

Analia Selis prezintă Tango Simfonic. Ediția a II-a: Milonga de mis amores

     Artista Analia Selis invită publicul la cea de-a doua ediție a proiectului Tango Simfonic, care poartă titlul Milonga de mis amores. Prima editia a proiectului, lansat în anul 2015, s-a desfășurat până în 2018, toate concertele fiind sold out, bucurându-se așadar de un real succes pe scenele din România și în mediul internațional. Analia revine cu o abordare autentică a tangoului, valsurilor și milonga argentiene, aranjamentele fiind realizate pentru orchestră de cameră, bandoneón și voce. Tango Simfonic II va include și tangouri celebre românești.

      Lansarea oficială va avea loc la Ploiești – joi, 15 noiembrie 2018, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, biletele fiind disponibile la casa de bilete a Filarmonicii din Ploiești și pe site-ul www.filarmonicaploiesti.ro. Concertul se va desfășura sub bagheta dirijorului József Horváth, împreună cu Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, avându-l ca solist invitat pe celebrul bandoneonist Omar Massa. Autenticitatea proiectului „Tango Simfonic II. Milonga de mis amores” se datorează într-o mare măsură talentatului compozitor și pianist Julian Caeiro, care a scris orchestrațiile muzicale, acesta fiind o personalitate artistică impresionantă care colaborează cu cei mai cunoscuți muzicieni de tango din toată lumea.

     Repertoriul Tango Simfonic II va include creațiile unor compozitori de tango celebri, precum Anibal Troilo, Mariano Mores, Sebastian Piana, Astor Piazzolla și Carlos Gardel, dar concertul va aduce pe scenă și tangoul interbelic românesc. „Tango Simfonic este un proiect care mi-a îmbogățit viața profesională. Am crezut în acest proiect încă de la început, prima ediție continuând să fie prezentă timp de trei ani pe scene din țară și din străinătate, cu biletele sold out. Acest proiect m-a pus în legatură cu sute de muzicieni, împărțind cu ei iubirea pentru acest stil de muzică; mi-a permis să cunosc ce se întâmplă pe scena muzicii clasice, iar vocea mea a fost într-o sinergie perfectă cu instrumentele clasice.

     Aprecierea de care s-a bucurat prima ediție m-a încurajat să o creez și pe următoarea, cu un repertoriu nou, publicul și orchesterele din orașele în care am cântat deja așteptând de la mine o nouă interpretare a tangoului argentinian în acorduri de muzică clasică. Sunt încântată să continui colaborarea cu Omar Massa, bandoneonul fiind instrumentul caracteristic tangoului argentinian, iar Omar – unul dintre cei mai apreciați bandoneoniști din generația sa, la nivel mondial. Pe de altă parte, cu dirijorul József Horváth am cântat cel mai mult, mă cunoaște foarte bine și rimăm în privința întâlnirii tangoului cu muzica clasică, astfel că vom continua să colaborăm. Ce poate fi mai îmbucurător pentru un artist?”, a declarat Analia Selis.

     Concertele Tango Simfonic II vor continua în prima jumătate a anului 2019 cu următorul program: 30 și 31 ianuarie 2019, ora 19:00 – Târgu Mureș, Palatul Culturii; 27 și 28 februarie 2019, ora 19:00 – Oradea, Sala Filarmonicii; 4 și 6 martie 2019, ora 19:00 – Cluj-Napoca, Sala Auditorium Maximum; 20 martie 2019, ora 19:00 – București, Sala Radio; 21 martie 2019, ora 19:00 – Pitești, Sala Filarmonicii; 13 septembrie 2019, ora 19:00 – Timișoara, Sala Capitol. În fiecare dintre aceste orașe, Analia Selis și Omar Massa vor colabora cu orchestrele filarmonice locale și dirijorii acestora. Alte concerte vor fi stabilite în cursul anului 2019 și vor fi comunicate ulterior. *** ANALIA SELIS este originară din Tucumán, Argentina, obținând în 1998 „Diploma de educatoare de muzica” la „Universitate de Muzica” din San Miguel de Tucumán (Argentina), iar în 2002 „Diploma in Vocal Performance” la „Longy School of Music” (Boston, USA).

     În 2004 a câștigat locul al treilea la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, unde a reprezentat Argentina. În anul 2009, Analia a fost invitată pentru a doua oară să cânte în Piața Festivalului George Enescu, alături de chitaristul Julio Santillan (Argentina), violoncelistul Răzvan Suma și actrița Mihaela Teleoacă. Au urmat o serie de concerte în această formulă artistică și albumul „Un instante”, lansat în 2011. În 2014 a debutat în arta tangoului în turneul național „Vă place tango?” împreună cu violoncelistul Răzvan Suma și chitaristul argentinian Julio Santillan. Datorită succesului obținut, turneul s-a bucurat de o a doua ediție în anul 2015. În 2016 devine membru al ansamblului „ArgEnTango”, alături de patru mari muzicieni (Răzvan Suma – violoncel, Rafael Butaru – vioară, Mariano Castro – pian și Omar Massa – bandoneon). Împreună cu ArgEnTango, Analia a realizat în doar doi ani patru turnee naționale, zeci de concerte și două CD-uri înregistrate în concerte live. www.analiaselis.com Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, OMAR MASSA este prezent permanent pe scene ale marilor orchestre din America, Europa și Asia.

     Omar este component și fondator al cvartetului de bandoneoane Quatrotango și este invitat frecvent pentru a susține masterclassuri în întreaga lume. Vine în România special pentru acest proiect. www.omarmassa.com Născut la Cluj, în 1975, JÓZSEF HORVÁTH a început să studieze pianul și vioara la vârsta de șase ani. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, studiind canto cu un profesor particular. În perioada 2004-2006 a studiat sub îndrumarea mai multor dirijori de orchestre simfonice din Ungaria, Spania, Germania și Polonia, iar în noiembrie 2006 a fost numit dirijorul Operei Naționale din Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a dirijat mai multe orchestre de operă, simfonice și de cameră din țară și străinătate. www.horvath.ro

Muzică și fapte bune pe scena Ateneului Român

     Pe 3 noiembrie, HOSPICE Casa Speranței vă propune o seară de muzică și fapte bune în beneficiul copiilor și al adulților care înfruntă un diagnostic incurabil. Trei grupuri vocale extraordinare și artiști care susțin cauza îngrijirii paliative vor urca pe scena Ateneului Român pentru a oferi Timp pentru Viață pacienților îngrijiți de HOSPICE Casa Speranței. Anatoly, Blue Noise și Brio Sonores vor susține un spectacol a capella ce va traversa stiluri surprinzătoare: pop-operă, jazz, pop-rock, pop, jazz și contemporan.

      Cele trei grupuri sunt cunoscute și îndrăgite pentru vocile fenomenale și stilul non-conformist pe care îl abordează. De asemenea, Doru Todoruț și Liviu Teodorescu, invitații speciali, vor susține două momente-surpriză alături de pacienți HOSPICE. “Timp pentru Viață este mai mult decât un concert, este o poveste despre bucurie, fapte bune și muzică de calitate, spusă în atmosferă special pe scena Ateneului Român. Mulțumim artiștilor și prietenilor care ni s-au alăturat în demersul nostru de a face fiecare clipă să conteze, pentru că fiecare bilet cumpărat înseamnă bucurie și sprijin pentru pacienții noștri”, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv al HOSPICE Casa Speranței.

     Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul HOSPICE sau de pe Eventim.ro. Toate fondurile obținute din vânzarea de bilete sunt dedicate asigurării de servicii gratuite copiilor și adulților care înfruntă o boală incurabilă. Mai mult, dacă adaugi în coșul de cumpărături „Un bilet pentru un pacient”, poți oferi unui copil sau adult de la HOSPICE șansa de a fi în sală la acest concert. Pentru un pacient care înfruntă un diagnostic greu, o seară memorabilă la Ateneul Român poate înseamna cea mai mare bucurie în perioada grea prin care trece. Cumpărând un bilet în plus, vei oferi mai mult decât un cadou: îi vei oferi unui pacient o seară de terapie prin muzică și îi vei reda speranța că se poate bucura de fiecare clipă.

      Despre HOSPICE Casa Speranței HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

       În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile. HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie. Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație ( https://www.hospice.ro/doneaza/ ). Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.

Săptămâna fără calculator

     Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe copii să ia o pauză de la statul în fața monitorului și să învețe despre arta populară românească, în cadrul proiectului „Săptămâna fără calculator”. În perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2018, în muzeu vor avea loc ateliere de confecționat păpuși, podoabe populare și jucării din lemn, de încondeiat ouă și cusut motive tradiționale.

    Proiectul își propune să valorifice vacanța de toamnă pentru elevii din învăţământul primar și preşcolar. Aceștia vor avea ocazia să lucreze cu meșteri populari autentici, folosind tehnici tradiționale. Totul, într-un loc de poveste: Muzeul Satului. Copiii se vor bucura de jocuri „offline”, iar părinții vor fi încântați că cei mici își vor petrece vacanța de toamnă într-un mod frumos și util, prin activități care le vor dezvolta îndemânarea și gustul pentru tradiție. Atelierele sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, în limita a 15 locuri pe atelier.

    Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, taxa de participare fiind de 20 de lei/atelier. Durata unui atelier este de o oră și jumătate, de la 10:00 la 11:30. Vă așteptăm cu drag la o săptămână fără calculator! Mai multe detalii pe pagina evenimentului: http://muzeul-satului.ro/eveniment/saptamana-fara-calculator/.

Emmanuel de Martonne and the Mapping of Greater Romania

      Pe data de 1 noiembrie 2018, ora 18.00, vă invităm să participați la conferința „Emmanuel de Martonne and the Mapping of Greater Romania”, susținută de Gavin Bowd, profesor asociat al prestigioasei Universităţi St. Andrews din Scoţia, Marea Britanie. Conferința va prezenta rolul cheie jucat de cartograful francez Emmanuel de Martonne în trasarea granițelor României Mari la Conferința de Pace de la Versailles din 1919. De asemenea, se va discuta și despre rolul discipolilor români ai lui Martonne în apărarea frontierelor românești în perioada interbelică. Conferinţa va fi susţinută în limba engleză și nu va beneficia de traducere. Profesorul Gavin Bowd este autor al volumului „Un geographe français et la Roumanie. Emmanuel de Martonne (1873 – 1955)”.

      Prelegerea face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV ” și este cea de a doua conferinţă din suita dedicată Centenarul Marii Uniri. Accesul la conferință se face în baza înscrierii prin completarea formularului de pe site și a achitării taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenți. Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

    Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București Acces: pe bază de înscriere, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe Tarif: 5 lei / 2,5 lei pentru studenţi

Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri 2018

            În perioada 28-30 septembrie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” va avea loc Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșuguri, organizat împreună cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Bucureșți.

Evenimentul va reuni peste 150 de artizani și meșteșugari care își vor expune produsele: de la ii, covoare, ouă încondeiate, icoane, ceramică tradițională și decorativă, produse brodate, bijuterii, până la articole din sticlă, lemn și mic mobilier artizanal.

Vor fi organizate în aer liber o serie de ateliere de creație, cum ar fi: cel de olărit, de încondeiere a ouălor, de prelucrare a lemnului, icoane pe sticlă, confecționarea obiectelor din piele, modelaj în lut sau de cusut ii. Vizitatorii vor putea de asemenea să achiziționeze de la meșteri obiectele pe care aceștia le expun.

La Târgul Național pentru Meșteșuguri și Artizanat 2018 vor fi prezenți și artiști de muzică populară care vor susține mai multe momente artistice pe parcursul celor trei zile. Pe Scena Dumitra vor evolua: Moaţele de la Câmpeni (Alba), Corul bărbătesc din Bosanci (jud. Suceava), Ansamblul Folcloric Studențesc Mugurelul al Universității Babeș Bolyai (Cluj Napoca), Taraful Teleormanul și Gelu Voicu, Ansamblul Țara Vrancei (jud. Vrancea), Fanfara Trandafirul din Calafindesti (jud. Suceava). De asemenea, va fi prezentat în aer liber și filmul documentar „Preoții români, Jertfă și Rugăciune pentru Unire”, realizat de Trinitas TV.

Totodată, cei care doresc să afle mai multe despre meșteșuguri, artă populară și tradiții vor putea să participe la cele două seminarii: „Meșteșug și turism rural”, susținut de conf. univ. dr. Maria Stoian, președinte ANTREC România și „Artă populară și tradiții în anul Centenarului: Portul popular din colecțiile Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti»”, susținut de dr. Georgiana Onoiu, șef secție Tezaurizare Patrimoniu, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Programul complet, pe pagina evenimentului: http://muzeul-satului.ro/eveniment/targul-national-pentru-artizanat-si-mestesuguri-2018/.

 

Bounty Fair #37 – Shopping creativ de toamnă

Bounty Fair revine cu forțe pline de energie în aceeași grădină atinsă de primele semne ale toamnei prospere și magic de colorate.

Reuneşte aproximativ 70 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu. Știm că vara, momentele, oamenii și locurile prin care ai cutreierat te-au inspirat și abia aștepți noua ediție Bounty Fair #37 pentru a te revedea cu vechii tăi prieteni creativi și pentru a materializa inspirația plină de stil în ținute cu personalitate. Nu am uitat nici de cafea și ciocolată caldă, gustări gourmet aburinde și activități pentru oamenii mici.

 

Ce vei găsi la Bounty Fair #37 - ediție de shopping creativ?

🍂 un eveniment potrivit de venit cu prietenele, la shopping, probat haine şi accesorii cu stil, de ales ținute pentru evenimentele de toamnă, de redefinit stilul vestimentar și garderoba;

🍂 cadouri pentru cei dragi sau un răsfăț pentru tine, toate lucrate manual de aproximativ 70 dintre cei mai talentați designeri și artizani români, cu pasiune și drag pentru artă și creație;

🍂 14 ateliere haioase și educative cu tematici variate, adaptabile la vârstele micuților, în cadrul cărora se vor distra, vor socializa şi îşi vor dezvolta abilitățile creative

🍂 tombolă cu premii pe loc

🍂 zonă de restaurant pe terasă

🍂 grădină cu zonă de relaxare și hamace

 

Bounty Fair #37

Data: 22 - 23 septembrie 2018

Program: 10:00- 19:00

Locaţie: Casa Universitarilor Bucureşti, str. Dionisie Lupu 46.

Harta Google: https://goo.gl/7JPqby

Intrare: Accesul se face pe bază de bilet, ȋn valoare de 8 lei/ persoană/ zi, iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită. Biletul se achită numerar la intrare și include accesul ȋn zona de shopping și zona de ateliere.

Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate

Dată: Joi 27 septembrie 2018, ora 18:00

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Acces: pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe

Tarif: 5 lei

 Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită joi 27 septembrie, ora 18:00, la conferinţa Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Evenimentul redeschide seria Atlas. Conferinţele MNHCV, adresată publicului interesat de istorie şi cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

Comunicarea pornește de la premisa importanței cadrului geografic și natural în care se desfășoară procesele și fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoașterea geografiei – regionale, a României, a Europei Centrale și de Răsărit, a Europei în general etc. – este fundamentală. Instrumentul principal pentru a dobândi această cunoaștere este harta.

În calitate de cadru didactic universitar cu două decenii de experiență, Radu Mârza observă permanent scăderea graduală a cunoștințelor geografice ale studenților, astfel că în cadrul cursurilor pe care le predă și a seminariilor pe care le susține, pune un mare accent pe cunoașterea în teritoriu (pe hartă) a evenimentelor și proceselor istorice despre care se discută. Comunicarea va prezenta câteva dintre hărțile folosite uzual și care vor fi comentate din punct de vedere al informației geografice, precum și al încărcăturii istorice a materialului cartografic.

Radu Mârza este conferențiar univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie. Predă cursuri de Istoria Bizanțului, Istoria culturală a călătoriei și turismului, Slavi și slavonism în istoria medievală și premodernă a românilor. Este preocupat de istoria istoriografiei românești, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, cartofilie. A publicat The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War, Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania.

Accesul la conferință se face pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe.

 Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

 

Târgul de Sfânta Maria

Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează în perioada 8 – 9 septembrie 2018 Târgul de Sfânta Maria. Evenimentul își propune refacerea atmosferei târgurilor de altădată din satul românesc în preajma sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, denumită popular și Sântă Maria Mică, sărbătoare ce marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.

Veți avea ocazia să vă reîntâlniți cu renumiți meșteri populari, colecționari și artiști plastici, să achiziționați cele mai frumoase creații ale lor și chiar să realizați propriile dumneavoastră obiecte în cadrul atelierelor cu participare gratuită – podoabe populare și opincărit.

Sâmbătă, 8 septembrie, de la ora 9.00, va avea loc la Biserica Turea – Satul Nou slujba religioasă cu ocazia sărbătorii Naşterea Maicii Domnului (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci). După prânz, va avea loc lansarea cărții pentru copii intitulată Fetița cu fluturi în păr, publicată de editura Litera mică, semnată Oana Cristina Tănase, precum și vernisajul expoziției de pictură „Peisaje” – autor Ștefana Petre. 

Duminică, 9 septembrie, de Sfinții şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana, sărbătorim familia. Cu acest prilej, invităm familiile cu copii să parcurgă un itinerariu în muzeu pentru a descoperi patrimoniul legat de tema familiei în arta populară românească.

Urăm „La mulți ani!” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marian, Marin, Ana, Ioachim, Achim și le oferim intrare gratuită, „cu buletinul la purtător”! Vă așteptăm cu drag la Muzeul Satului să ne bucurăm și să sărbătorim în familie!

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 8 septembrie

9.00 Slujbă religioasă – Biserica Turea; Naşterea Maicii Domnului (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf. Cruci)

 10.00 – 11.00 Atelier de opincărit – Troiță; Coord.  Alexandru Ilinca, Vâlcea; Participare în limita a 10 locuri atelier  – cost 10 lei/persoană

 13.00

Vernisajul expoziției Peisaje – Casa Glod; Autor Ștefana Petre; Curator – Cornel Dumitrescu, muzeograf

 13.00 – 15.00

Lansare de carte – Fetița cu fluturi în păr – Gospodăria Fundu Moldovei; Autor – Oana Cristina Tănase; Ilustrații de Cristina Diana Enache; Editura Litera; Partener – Ferma Animalelor

 9.00 – 19.00

Târgul meşterilor populari

 Duminică, 9 septembrie

10.00 – 11.00

Atelier de podoabe populare – Casa Ieud; Coord.  Ana Maria Rai, București; Participare în limita a 10 locuri atelier  – cost 10 lei/persoană

 11.00 – 12.00

Copilărie în sat – Ghidaj tematic* de descoperire a patrimoniului legat de tema familiei în arta populară românească; Coord. Muzeograf Cornel Dumitrescu; *Loc de întâlnire – Hartă Muzeu – Platou intrare Kiseleff nr. 28

 9.00 – 19.00

Târgul meşterilor populari

Bounty Fair #36

Shopping creativ de vară Bounty Fair #36 este ultima ediție de shopping creativ din această vară, deci este ultima ta șansă să-ți pregătești un bagaj stilat pentru vacanța mult așteptată. Fie că mergi la mare, la munte, într-o minunată metropolă, peste mări și țări, la Bounty Fair găsești tot ceea ce ai nevoie pentru o vacanță cu stil. Vino și tu să iei ultima doză de shopping înainte de pleca departe de zumzetul marelui oraș sau pregătește ținute cu stil pentru aventurile urbane. Ce vei găsi la Bounty Fair #36, ediție de shopping creativ în aer liber?

● un eveniment potrivit de venit cu prietenele, la shopping, probat haine şi accesorii cu stil, de ales ținute pentru evenimentele de vară, pentru călătorii sau de redefinit stilul vestimentar și garderoba;

● cadouri pentru cei dragi sau un rasfăț pentru tine, toate lucrate manual de aproximativ 70 dintre cei mai talentați designeri și artizani români, cu pasiune și drag pentru artă și creație;

● 15 ateliere haioase și educative cu tematici variate, adaptabile la vârstele micuților, în cadrul cărora se vor distra, vor socializa şi îşi vor dezvolta abilitățile creative.

● tombolă cu premii pe loc

● zonă de restaurant pe terasă

● grădină cu zonă de relaxare și hamace

➢ Data: 7 - 8 iulie 2018 ➢ Program: 10:00- 20:00 ➢ Locaţie: Casa Universitarilor Bucureşti (str. Dionisie Lupu 46).

➢ Intrare: Accesul se face pe bază de bilet. OFERTĂ pentru ultima ediție a verii, 1+1 gratis (valoare bilet 8 lei/zi), iar copiii pȃnă ȋn 14 ani au intrarea gratuită.

Așadar, vino alături de cel mai bun partener de shopping creativ și veți plăti împreună 8 lei. Biletul se achită numerar la intrare și include accesul ȋn zona de tȃrg și zona de ateliere. Mai multe detalii găseşti ȋn event-ul de pe Facebook: https://goo.gl/A1V1Ko

Întâlnire de comunitate şi programe speciale la Muzeul Hărţilor

La final de iunie, vă aşteptăm cu programe speciale şi evenimente adresate comunităţii, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.

Sâmbăta cu program prelungit şi muzică de jazz

Pe 30 iunie, Muzeul Hărţilor va putea fi vizitat până la ora 21:00. În plus, după ora 19:30, vizitatorii vor fi invitaţi să se relaxeze pe terasa muzeului, ascultând muzică de jazz. Vor concerta: Ciprian Pop - chitară, Paolo Profeti - saxofon şi Adrian Flautistu - contrabas.

Mulţumim partenerului nostru, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

Invitaţie la muzeu: Timpuri pe hartă

Sâmbătă, 30 iunie, ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi are loc o întâlnire a comunităţii din proximitate. Cu acest prilej, un expert restaurator ne va dezvălui câteva dintre secretele hârtiei şi ale păstrării ei şi vom afla răspunsuri la întrebările despre documente şi hărţi vechi şi despre cum să avem grijă de o colecţie. Întîlnirea are loc în cadrul proiectului  Timpuri pe hartă, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

După discuţii, ne vom relaxa pe terasa muzeului cu o limonadă şi muzică de jazz. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

La porțile Soarelui. Sânzienele

      Pe 23 și 24 iunie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” are loc evenimentul „La porțile Soarelui. Sânzienele”, program cultural ce reunește mai multe activități al căror scop este rememorarea obiceiurilor de înnoire a timpului, practicate în ziua de Sânziene. Invitați speciali la ediția din acest an vor fi Corul Bisericesc din Ermioni și Corul Primăriei din Trikala, ambele din Grecia.

Sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, așa cum mai este ea numită în popor, este strâns legată de planta ce-i poartă numele – sânziana – și reprezintă „momentul de cotitură al verii către iarnă” (A. Olteanu). Astfel, în aceste zile se credea că vara intră în pământ și conferă plantelor de leac puteri miraculoase. Cu această ocazie, duminică, 24 iunie, începând cu ora 11:00, în Muzeul Satului va avea loc un „tur ghidat” al plantelor de leac, în care domnul Ing. Petre Biolan le va vorbi vizitatorilor despre proprietățile acestor plante. În aceeași zi, începând cu ora 14:30, va avea loc spectacolul ansamblului Vatra Harmanului, prin care este reconstituită atmosfera sărbătorii de Sânziene.

Programul cuprinde și un târg al meșterilor populari cu produse tradiționale, momente de cântec și dans popular, dar și ateliere de confecționat coronițe din flori de sânziene. „La porțile Soarelui. Sânzienele” se va desfășura în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, iar pentru participare este necesară achiziționarea biletului de intrare în muzeu.

Artistul care și-a distrus opera în fața a sute de spectatori

Într-o atmosferă flamboiantă, la care au participat peste 200 de persoane, artistul român Hamid-Nicola Katrib a distrus una dintre cele mai spectaculoase instalații de artă contemporană realizate vreodată la noi în țară. „The End”, o instalație compusă după imaginația lui Hamid, din  188 de obiecte din sticlă (pahare, platouri din sticlă, vase ceramică), cu o înălțime de 3,5 metri, montată și construită într-un echilibru fragil, dar spectaculos, a fost spartă în mii de cioburi, aseară, în cadrul vernisajului Big Bang, organizat de artist la București.

Momentul dezvăluirii instalației a reprezentat un moment unic, plin de suspans, în care jocurile de lumini, muzica interpretată de trupa Amadeus și elementele de dans contemporan și acrobație (în coregrafia lui Daniel Dobre, care a gândit un concept special pentru vernisajul „Big Bang”), s-au completat armonios cu statuile vivante, ce au avut rolul de a da un farmec surrealist, de a întregi și de a îmbogăți, prin înălțimea și mișcările lor grațioase, spațiul teatral, în care s-a desfășurat vernisajul,. 

Punctul culminant s-a atins în momentul „BIG BANG”, în care invitații prezenți la vernisaj au fost alarmați de gongul orologiul timpului efemer și au asistat la momentul distrugerii acestei instalații spectaculoase.

Big Bang reprezintă momentul în care tot ce ai făcut și ai construit, se dărâmă. E ca viața: construim straturi, straturi și la un moment dat (nu știm când), dispărem și rămâne doar ce am lăsat noi în urmă. Iar sticla, materialul ales pentru această instalație, este ca noi; noi suntem ca un vas pe care îl umplem pe parcurs cu informații, cu experiențe, cu trăiri, cu sentimente. Îmi place reflexia, culoarea, iluzia pe care ți-o dă; mereu vezi obiectele altfel prin sticlă în funcție de culoarea ei.

Am ales să îmi distrug opera pentru că am vrut să fiu cel care decide când e momentul sfârșitului, să pot prezenta povestea de la început până la capăt. Deasupra instalației a culminat acel ceas metalic, auriu, în stil baroc, pentru a sublinia faptul că noi nu știm niciodată când ne va „suna ceasul”, care va fi acel moment al Big Bang-ului. Iar eu, prin această instalație, am vrut să controlez momentul Big Bang-ului, momentul sfârșitului, pentru a asista, împreună cu cei prezenți la vernisaj, la dizolvarea unui lucru frumos. Noi ne gândim prea puțin la momentul asta, deși niciodată nu știm când vine. Iar aseară am fost martorii sfârșitului, fără ca acest fapt să fie o experiență tragică, ci din contră, o chestiune interesant de urmărit”, explică artistul Hamid Nicola Katrib.

Găzduit într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, vernisajul Big Bang a împărtășit publicului una dintre viziunile artistului Hamid Nicola Katrib  asupra artei moderne, care a animat locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului s-a reflectat și în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei.

Întregul eveniment a stat sub semnul unicității, pentru că acest show face parte dintr-un film docu-dramă care o are în prim plan pe Victoria Lu, prima și singura femeie curator de artă din China și Fu Shen, un profesor de caligrafie, care a fost prezentă la vernisajul găzduit de Hamid Nicola Katrib. Acest material documentar va fi lansat în întreaga lume, atrăgând astfel atenția asupra artei și formelor sale unice de exprimare.

Printre invitați s-au numărat și Malvina Cervenschi, Horia Tecău, Victoria Lu, Julia Shu, Doru Trascău, Lorena Seres, Excelenta Sa Rana Moukaden Ambasadoarea Libanului, Michel de Laufenburg și Serge Ioan Celebidachi.

 

Dress-code-ul flamboaiant, muzica și preparatele culinare au oferit un farmec aparte acestui eveniment unic.

 

Despre Hamid-Nicola Katrib

Hamid Nicola Katrib este unul dintre cei mai apreciați arhitecți tineri din România. Născut în 1982 la Bacău, și-a petrecut anii formării în Liban, unde a studiat la Collège Notre-Dame du Balamand, absolvind apoi Facultatea de Arhitectură de interior /Académie Libanaise des Beaux-Arts (ALBA) din Beirut. Și-a definitivat studiile prin masterul în arhitectură de interior, obținut în 2006 la aceeași Académie Libanaise des Beaux-Arts,  cu distincția “majeur de promotion”.

A debutat ca artist în diverse concursuri școlare și în trei expoziții colective la care a participat în perioada 2004-2006 in Beirut. În 2006, a luat parte la un proiect artistic umanitar care a presupus imortalizarea în pictură a ruinelor unui cartier libanez distrus de bombardamente, lucrările rezultate fiind expuse itinerant în țările arabe și în America Latină, în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția zonei afectate. Ca arhitect, în timpul șederii sale în Liban, s-a ocupat de mai multe proiecte de amenajare, printre care palate regale sau case de vacanță din Arabia Saudită, Iordania și Qatar.

Stabilit în România, în 2007, Hamid și-a deschis la scurt timp propriul birou de arhitectură și design de interior, Crea Decoration. Printre proiectele acestuia s-au numărat rebranding-uri ale unor mărci, apartamente de lux, cazinouri, pensiuni și case de vacanță, amenajări de restaurante sau magazine.

Proiectele realizate de Hamid Nicola Katrib au fost publicate în cele mai importante reviste de specialitate și i-au adus premiul întâi la Insign Awards în doi ani consecutivi – 2013 și 2014. Prezența în cadrul emisiunii “România, te iubesc!” și nominalizarea în topul Forbes al tinerilor de succes mai tineri de 30 de ani îl transformă pe artist într-un model profesional.

De-a lungul anilor, deși proiectele de design interior i-au ocupat o mare parte din activitate, Hamid nu și-a neglijat pasiunea pentru pictură, pe care a prezentat-o publicului în expoziția L’univers efemere de la galeria Galateca, dar si în Moods, de la Penthouse Gallery, și Efemere, de laIconic Food Wine and Design, în 2012 respectiv în 2014.

Mai multe detalii: https://hamid-nicola-katrib.ro/

 

Despre curator: Adrian Buga

 

Adrian Buga, născut pe 22 mai 1978, este istoric, critic de artă și consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. De asemenea este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic. Iar din anul 2008 a pus bazele unei societăți de consultanță pe probleme de artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.

Buna venit, copilarie!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 1-3 iunie 2018, la o serie de evenimente dedicate celor mici, dar și celor mari. Programul va debuta pe 1 iunie, la orele 10:00, cu premierea copiilor participanți la concursul și expoziția de artă „Satul… în inima copiilor de la oraș” și va continua cu concertul „Primăvară… tot în floare!”, susținut de corul „Cantus” al Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu-Vâlcea, grup coordonat de profesorul Marian Stroe.

În aceeași zi vom avea o nouă ediție a îndrăgitului concurs cu premii „De-a bușilea prin Muzeul Satului”. După succesul primei ediții, realizat în parteneriat cu „Photography Studio – Kids & Family”, anul acesta așteptăm să premiem din nou micii participanți de până la doi ani, în spațiul mirific de la Muzeul Satului. Concursul „De-a bușilea…” va avea loc pe Pajiştea Moişeni, în apropierea intrării principale în muzeu. Înscrierile vor începe de la ora 10.00. Micuţii vor trebui să parcurgă o distanţă de cinci metri şi concursul se va desfăşura în etape, cu câte cinci bebeluşi pentru fiecare repriză. Câştigătorul este cel care atinge cel mai repede linia de sosire, iar câştigătorul final se stabileşte după încheierea tuturor reprizelor conform timpului de parcurgere al distanței. Cu sprijinul Aqua Carpatica, toți copiii vor câștiga o jucărie de pluș, iar Premiul cel mare va fi un sistem de purtare cu motive tradiționale de la Casa Zamfirei.

Totodată, pe parcursul celor trei zile de eveniment vor fi ateliere de desen, modelaj în lut și păpuși, „Târgul copiilor” – târg de jucării, carte pentru copii și dulciuri de sezon, precum și expoziția fotografei Cristina Nichituș Roncea, „Chipuri de copii în Țara Minunilor”. Vă așteptăm cu drag!

Spectacol aniversar dedicat sopranei Maria Slătinaru-Nistor

Opera Națională București prezintă duminică, 27 mai 2018, începând cu ora 18:30 „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo, spectacol aniversar dedicat sopranei Maria Slătinaru – Nistor.

 Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar – invitat. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Cu o carieră națională și internațională de excepție, Maria Slătinaru – Nistor a cucerit întreaga lume a artei lirice prin glasul său inconfundabil și expresiv, cu o măiestrie vocală greu de egalat. 

Debutul pe scena Operei Naționale București a venit în anul 1969 cu rolul Elisabetta de Valois din „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, iar de-a lungul carierei a interpretat roluri precum  Leonora din „Trubadurul” și Aida din „Aida” de Giuseppe Verdi, Margueritte din „Faust” de Charles Gound, Floria din „Tosca” și Mimi din „Boema” de Giacomo Puccini, Liu din „Turandot” de Franco Alfano și Giacomo Puccini, Leonore din „Fidelio” de Ludwig van Beethoven, Maddalena din „Andrea Chénier” de Umberto Giordano, Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni, Prima Doamnă din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la care se adaugă roluri din opere românești precum „Hamlet” de Pascal Bentoiu sau „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

 Impresionantul ecou al celebrei soprane s-a împlinit prin prisma carierei internaționale ce s-a desfășurat în paralel cu spectacolele din țară. Cu un repertoriu constant îmbogățit, Maria Slătinaru – Nistor și-a îsușit statutul de star internațional pe cele mai mari scene ale lumii precum Metropolitan Opera din New York, Grand Opera de Paris, Opera din Montreal, Opera din Berlin, Hamburg, Zurich, Palermo, Avignon, San Francisco, Dallas, Teatrul Fenice din Veneția și multe altele.

Rolul Floriei din „Tosca” lui Puccini a devenit un port-stindard al artei Mariei Slătinaru – Nistor, interpretat de aproape 300 de ori atât în România cât și pe scenele din întreaga lume; rol pe care l-a considerat cea mai semnificativă realizare interpretativă a sa.

I-a avut ca parteneri pe cei mai importanţi solişti ai scenelor pe care a cântat:  Amintim numai pe tenorii Carlo Bergonzi, Giuseppe Giacomini, Giacomo Aragall, Franco Bonisolli, Nicola Martinucci, Luis Lima, Carlo Cossutta, James King, Peter Hoffmann, Vasile Moldoveanu, Giorgio Merighi; pe baritonii Gabriel Bacquier, Giuseppe Taddei, Piero Cappuccilli, Matteo Manuguerra, Juan Pons, Giorgio Zancanaro, Ingvar Wixell şi pe başii Theo Adam, Matti Salminen, James Morris. De-a lungul impresionantei sale cariere a evoluat alături de nume sonore românești precum Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Nicolae Herlea și David Ohanesian.

Celebra soprană  a obținut premii precum cele de la Concursul Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” – Moscova (1966), Concursul Internațional de la Toulouse – Franța (1967), Concursul Internațional „George Enescu” (1967), Concursul Internațional de la s’Hertogenbosch – Olanda (1969), Concursul Internațional de Canto „Francesco Vinas” – Barcelona, Spania (1969), precum și Premiul ,,Glorie în Arta Lirică” (Uniunea Criticilor Muzicali), Medalia ,,George Stephănescu” (Opera Națională București), Președinția României i-a acordat Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ofițer și Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Comandor, categ. D, ,,Arta Spectacolului”, iar  Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi i-a acordat înalta distincţie de „Doctor Honoris Causa”.

 

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00). 

Săptămâna viitoare ne vedem la The Woman Parenting Workshops

The Woman Parenting Workshops este evenimentul care are ca scop împărtășirea experienței frumoase de a crește un copil, dar și a provocărilor și a vulnerabilităților, într-o manieră onestă și autentică. Părinții dornici de o implicare activă în creșterea copiilor și o educație continuă sunt așteptați în 24 mai la Hotel Platinia pentru seria interactivă de workshop-uri susținută de profesioniști în domeniul parentingului.

Speakerii prezenți la eveniment sunt: Nadia Tătaru (General Manager @ Radio Itsy Bitsy), Domnica Petrovai (Founder @ Mind Education Health and The School for Couple), Monica Reu (President @ The Romanian Association for Nonviolent Communication), Nicolle Stănese (TV Host), Alexandra Gorea (Psychologist and Founder @ Playful Learning) și Ramona Vecean (Managing Partner @ Nola).

De ce avem noi, femeile, frica de a nu fi suficient de bune?

Domnica Petrovai este psiholog clinician pr. și psihoterapeut renumit, fondatorul companiei Mind Education Health și al  Școlii pentru Cuplu. Domnica vorbește în cadrul evenimentului despre contribuția femeii la un cuplu și o familie conștientă.

Femeile au în prezent are mai multe provocări pentru a se regăsi ca profesionist, ca mamă, ca soție. Discutăm despre abandonul de sine, renunțarea la propriile nevoi și grija exagerată față de copil, soț/partener, continuând cu frica respingerii, frica de a nu fi suficient de bună, frumoasă, deșteaptă, slabă, etc.

„Înțelegerea propriilor vulnerabilități înseamnă primul pas către autenticitate, curajul de a-ți trăi viața eliberată de frică, în propriul tău adevăr, puterea de a trăi în acord cu propriile tale nevoi, abilitatea de a practica zi de zi grija față de propria ta persoană și de a-ți construi relații profunde cu alte femei, cu partenerul de viață, colegi și prieteni”, a declarat Domnica Petrovai.

Bullying-ul și efectele lui: acasă și la școală/grădiniță

Nadia Tătaru, co-fondator și director general Radio Itsy Bitsy a conștientizat importanța prevenirii bullying-ului în rândul copiilor, acesta fiind motivul pentru care în decursul anului trecut, a inițiat o campanie socială în acest sens, care încă este în desfășurare.

Nadia vorbește la The Woman Parenting Workshops despre bullying-ul care începe acasă și se continuă la gradiniță / școală. Toate experienţele neplăcute în care un copil este hărțuit, batjocorit și pus să facă anumite lucruri pentru distracţia altora lasă urme adânci asupra comportamentului și percepției copilului asupra sinelui, dar și a celor din jur

Stima de sine și încrederea, pilonii dezvoltării sănătoase a copilului

Monica Reu este președinte și fondator al Asociației pentru Comunicare Non-Violentă și  organizează workshop-uri de CNV încă din anul 2004.

În cadrul evenimentului The Woman Parenting Workshops Monica discută despre aprecierea autentică, care joacă un rol crucial în formarea și consolidarea stimei de sine și a încrederii în sine a copiilor. Mai mult decât atât, împărtășește cu părinții soluții practice prin care aceștia pot stabili o conexiune puternică și longevivă cu copiii, bucurându-se de o experiență de viață pozitivă.

Conectarea – baza unei relații reușite

 Alexandra Gorea, cu o experiență de mai bine de 10 ani în serviciile psihologice și educaționale, este Fondator @ Playful Learning - un vast proiect educațional care creează resurse educaționale și psihologice pentru copii și adulți.

 „Copiii știu să se conecteze, știu să repare relația. Este nevoie să ne oprim să îi observăm, să îi auzim, să îi vedem. Jocul este domeniul în care ei sunt experți. ”, a declarat Alexandra.

 Cel mai frumos greu din lume

Nicolle Stănese, moderator al cunoscutului show culinar Bake Off România la PRO TV și prezentator Eurovision Romania, cel mai important concurs muzical al anului. Nicolle este speaker în cadrul evenimentului The Woman Parenting Workshops, abordând subiectul echilibrului dintre viața de familie și cea de antreprenor. Acest echilibru dintre viața profesională și cea personală a devenit cel mai mare deziderat în secolul vitezei și în contextul social actual, când o carieră stabilă răpește multe ore din zi, în defavoarea timpului petrecut cu familia

 Buckle up!

La fiecare 8 minute, în lume, un copil decedează ca urmare a unui accident rutier. Tragediile rutiere sunt una dintre principalele cauze de deces a minorilor cu vârsta cuprinsă între 5 – 17 ani. Datele statistice au demonstrat că utilizarea sistemului de reținere în cazul copiilor reduce probabilitatea unui accident fatal cu aproximativ 90% în cazul sugarilor și 55-80% în cazul copiilor mici, menționează INP.

Ramona Vecean, Managing Partner @ Nola este prezentă la The Woman Parenting Workshops și în cadrul evenimentului abordează tematica „Siguranța în mașină pentru copiii noștri”.

Prima expoziție care readuce în România o artă uitată – „Life of Bulbs” de Irina Neacșu – invită publicul să descopere altfel florile de grădină și să participle la ateliere de ilustrație botanică la București și la Cluj

Artista și designer-ul Irina Neacșu prezintă la Grădina Botanică „Dimitrie Brândza a Universității București, pe 17 mai, și la Grădina Botanică „Alexandru Borzadin Cluj-Napoca, pe 22 iunie, prima expoziție care readuce în atenția publicului o formă de artă uitată în România: ilustrația botanică. Life of Bulbs” este o călătorie inedită în universul spectaculos al florilor de grădină, dar și o provocare ca oamenii să privească mai des natura, ce poate funcționa ca „o oglindă sau un spațiu de regăsire”.

 Cu o pasiune rară pentru o artă uitată în România – ilustrația botanică –, artista și designer-ul Irina Neacșu invită publicul să redescopere valoarea și poezia naturii printr-o tehnică aparte, celebră însă la nivel internațional: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganță filozofică, realizate în acuarelă, prentru care se folosesc flori mărime autentică, dar și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru pentru o ilustrație.

Vernisajul expoziției Life of Bulbs” are loc pe 17 mai, de la ora 18.00, la Grădina Botanică „Dimitrie Brândzaa Universității București, în spațiul „Casa Roșie”– situat lângă Grădina Istorică, urmând să fie itinerată și la Grădina Botanică din Cluj, începând cu 22 iunie.

 Life of Bulbs” reunește un număr de 26 de astfel de ilustrații botanice, reprezentând flori de grădină. Una dintre ilustrații înfățișează o specie pe cale de dispariție, Fritillaria sau Laleaua Pestriță. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte țări în regim controlat, ca floare de grădină.

Expoziția din București este deschisă gratuit publicului Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza a Universității București și va putea fi vizitată până pe 10 iunie. Vernisajul expoziției programat pentru 17 mai va fi urmat în zilele de weekend – 19 și 20 mai – de o sesiune de două ateliere intensive, adevărate master-classes de ințiere în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacșu va lucre alături de cei înscriși și le va prezenta secretele tehnicii ilustrației botanice. Publicul poate însă accesa site-ul inworkshops.com  pentru a vedea programul viitoarelor ateliere organizate de artistă.

Life of Bulbs” prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România. Narcise, lalele sau zambile se dezvăluie privitorilor și invită la o reflecție despre drumul vieții cu transformările sale – de la frumusețe la efemeritate.

Ilustrațiile propun o retorică a imprevizibilului, atât de apropiată de viața însăși. Publicul poate vedea transformarea și frumusețea în toate etapele sale. Este un ciclu de viață prin care trecem cu toții, iar noi oamenii, privind, putem să aprofundăm adevărurile care ne marchează viața. Cred că tocmai natura ne poate oferi, inepuizabil, lecțiile cele mai frumoase și poate fi acea oglindă, dar și acel spațiu de renaștere interioară de care avem atât de mare nevoie astăzi. În egală măsură, arta botanică este și o formă de păstrare a memoriei, a istoriei – multe dintre speciile rare de plante sau chiar dintre cele pe cale de disparție rămân alături de noi, atât pentru studiu, cât și pentru contemplare și cunoaștere în sine, prin intermediul acestor ilustrații botanice. În România, celebrăm tradiția deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustrația botanică dedicată florilor salbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcați de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince's School of Traditional Art  și Prince of Wells's Foundation Romania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenția publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă. , a declarat pentru presă artista și designer-ul Irina Neacșu.

Life of Bulbs” este prima expoziție individuală de artă botanică a Irinei Neacșu. Artista folosește deja de mai bine de 10 ani tehnica ilustrației botanice și într-un mod interdisciplinar, prin restuararea și reconversia de mobilier și realizarea unor piese de design interior – cu model tapițat și decorațiuni textile personalizate

Irina Neacșu este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium– un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecție unică de artă decorativă și design, intitulată Herbarium Transylvania.

Arta botanică are deja o lungă tradiție în țări precum Marea Britanie, Franța, Olanda sau Australia, și reunește în echipe complexe cercetători, artiști, botaniști, oameni de știință și producători în domenii conexe din toată lumea.

Lucrările originale ale artistei Irina Neacșu vor fi disponibile la finalul celor două expoziții în atelierul său personal, Atelier Irina Neacșu (Strada Poarta Schei, 6), din Brașov, precum și online, la shop.irinaneacsu.com. Site-ul de portofoliu al Irinei Neacșu este irinaneacsu.com

9 mai, Ziua Porților Deschise la Opera Națională București

Opera Națională București organizează Ziua Porților Deschise, mâine, 9 mai 2018, cu ocazia Zilei Europei. Deasemenea, această dată marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.  

 

Opera Națională București, instituție publică de cultură subordonată Ministerului Culturii și Identității Naționale, respectă și apreciază valorile Uniunii Europene, principiile egalității, nediscriminării, diversității culturale și dreptul la educație.

 

Cu această ocazie, Opera Națională București își va deschide porțile pentru publicul de toate vârstele și va organiza tururi ghidate cu titlu gratuit, conform programului de mai jos.

 

Program Ziua Porților Deschise 9 mai 2018:

10:00 – 10:30

10:30 – 11:00

11:00 – 11:30

 

 Pauză

13:00 – 13:30

13:30 – 14:00

14:00 – 14:30

14:30 – 15:00

 

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la nr. de tel 0736 647 862 sau la adresa de e-mail comunicare@operanb.ro .  

„Târg tradițional de Armindeni”

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 28 aprilie - 1 mai 2018, Târgul de Armindeni,  sărbătoare din calendarul popular și prilej de întâlniri, negoţ şi discuții, care ne amintește de atmosfera satului de altădată. Veţi descoperi sau regăsi meşteri populari şi produsele lor, create cu dragoste şi din dorinţa de a păstra tradiţia în orice moment şi loc.

 În tradiţia  populară, Armindenul este zeul vegetaţiei care protejează animalele, holdele, viile, livezile şi oamenii. Se obişnuieşte ca în această zi să se împodobească stâlpii şi porţile caselor cu ramuri verzi, precum şi intrările în adăposturile vitelor şi anexelor gospodăreşti, pentru a oferi protecţie animalelor şi oamenilor împotriva răului. Tot în această zi oamenii se strâng în poieni, la iarbă verde, în pădure, vii şi livezi, consumând miel fript şi vin roşu amestecat cu pelin, pentru schimbarea sângelui şi apărarea oamenilor şi animalelor de boli.

Târgul se va desfășura în incinta Muzeului Satului din București în cadrul programului de vizitare, fiind necesară achiziționarea biletului de intrare.

PĂPUȘILE DOBROGEI

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită cu mic, cu mare la expoziția „Păpușile Dobrogei”, semnată Elena Orbocea. Păpușile, în număr de paisprezece, câte una pentru fiecare etnie prezente in spațiul dobrogean (greci, lipoveni, italieni, everi, maghiari, ucraineni, bulgari, armeni, tatari, turci, țigani, nemți, aromâni), au costume inspirate din portul popular tradițional, cu elemente de stilizare  după un concept original.  Sunt realizare handmade, de la armătură, până la cele mai mici detalii de broderie.
 

Păpușa s-a regăsit în imaginația omului, mai întâi ca obiect sacru, apoi ca jucărie pentru copii și mai târziu, atracție pentru colecționari. Din orice punct al istoriei am privi, păpușa a avut un rol deosebit de important. Primele figurine de lut, oase sau piatră au fost întrebuințate  în ritualurile religioase, apoi au apărut păpușile din lemn, clei,  țesături sau papie mache, porțelan și mai târziu pluș și plastic, are au stat la baza dezvoltării cognitive a copiilor. La fel de importante au fost păpușile folosite în școlile de anatomie, în atelierele de pictură, în teatru, în modă.  În Evul Mediu, importanta păpușilor a crescut și mai mult, la  curțile nobililor fiind angajați creatori iscusiți. Fetițele nobililor învățau, cu ajutorul lor, cum trebuie să se îmbrace, cum să se poarte, după regulile curților regale. Este cunoscut și faptul că în acea perioadă erau la modă schimburile de cadouri între nobili, oferindu-și păpuși îmbrăcate în ținutele sofisticate ale vremii.

Vernisajul va avea loc pe data de 25 aprilie 2018, ora 16:00, în Sala de Sticlă a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Șos. Kiseleff nr. 30. Invitat special va fi actorul Mihai Gălățan. Expoziția va fi deschisă până pe data de 6 mai 2018, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Vă așteptăm cu drag!

Atuuri de antreprenor: brandul personal, storytelling și etichetă business @The Woman Entrepreneurship Workshops

Începând cu anul 2012, The Woman a reunit cele mai influente femei din aproape toate domeniile de activitate, devenind pe rând, mediu de dezbatere, cadru pentru prezentări și workshop-uri pe teme precum antreprenoriat, management, stil de viață, tehnologie sau educație.

The Woman continuă seria evenimentelor sub umbrela conceptului The Woman: Cea mai bună versiune a ta! cu un Workshop axat pe antreprenoriat în data de 19 aprilie, reprezentând sursa de inspirație profesională și personală a antreprenorului feminin. The Woman pune femeia lider în lumină pe tot parcursul anului prin evenimente conexe, dedicate comunității antreprenorilor și managerilor. 

The Woman Entrepreneurship Workshops este primul eveniment din această serie educativă care se desfășoară în cadrul conceptului deja consacrat. În 19 aprilie, la Hotel Platinia Luxury Suites, Amalia Sterescu (Leadership Consultant, Personal Branding Strategist, Public Speaking Coach), Vlad Andriescu (Redactor-șef Start-up.ro) și Anca Șerban (Fondator ManierArt), sunt o parte dintre speakerii care vor susține workshopuri axate pe dezvoltarea și formarea unui business cu principii.

Investiția în reputație și brand personal, esențială pe termen lung

Cu o experiență de peste 18 ani în leadership, Amalia Sterescu ghidează profesioniștii să facă pași considerabili spre următorul nivel. Ajută managerii să înțeleagă mecanismele propriilor dorințe, dar și care sunt cele mai potrivite potrivite modalități prin care să își valorifice mai bine competențele. 

În cadrul workshopului de antreprenoriat din 19 aprilie, Amalia va pune în lumină importanța investiției în brandul personal, ca accelerator al propriului business. Brandul personal este cel care ajută antreprenorii să își pună amprenta asupra mediului de busines și să se diferențieze într-o lume care se află într-o continuă dinamică.  

„Reputația este ceea ce se spune despre tine atunci când nu ești prezent. Investiția în reputație/brand personal este una dintre cele mai bune investiții pe termen lung”, a declarat Amalia Sterescu.

Brandurile nu se vând singure

Vlad Andriescu este redactorul-șef al start-up.ro, principala sursă de informații despre start-up-uri din România. Vlad urmărește ecosistemul startup-urilor românești de peste cinci ani, fiind interesat mai mult de poveștile cu eșecuri, decât de poveștile de succes, acesta considerând că este mai mult de învățat din sinceritatea unei înfrângeri.

Tematica pe care o va aborda Vlad la eveniment este cea de storytelling în antreprenoriat și felul în care brandurile ar trebui să comunice. În era digitală, a informației și a vitezei, publicul nu mai este dispuș să consume conținut cu promovare directă a unui produs sau serviciu, de aceea povestea din spatele unui brand este extrem de importantă pentru un business de succes.

„Ne-am născut și creștem cu povești. Cu toate acestea, atunci când intrăm în business, pare că le uităm pe alocuri, că vrem să explicăm lucrurile mai rece, iar marketing-ul e lăsat la cheltuieli secundare. Dar peste tot în lume, chiar și în România, poveștile încă vând. Altfel nu am mai fi aici. Scopul meu în cadrul “The Woman Workshops: Entrepreneurship” va fi să fac audiența să mai creadă încă o dată în povești. Iar când vor ajunge înapoi la birou, să știe mai bine ce să facă sau ce să ceară”, a declarat Vlad Andriescu.

Eticheta la masă face diferența

Anca Șerban, Fondator ManierArt susține workshop-ul practic cu tema „Eticheta la masă în mediul business” în timpul pauzei de prânz a evenimentului. Participanții au astfel ocazia de a experimenta live, cu ajutorul oferit de Anca, tehnicile prin care o întâlnire de business la prânz poate consolida cu succes un parteneriat.

Cu o eleganță și atitudine firească în abordarea acestor aspecte, Anca vine în sprijinul celor care vor să învețe cum să-și întrețină invitații, cum să transmită un mesaj corect din punct de vedere profesional și să se bucure de mâncare în același timp.

„Gesturile fine și atenția la detalii vorbesc despre noi mai mult decât orice discurs impecabil.”, a declarat Anca Șerban.

The Woman Parenting Workshops este workshopul adresat laturii mai personale a femeii: postura de mamă. Domnica Petrovai (Fondator @ Mind Education Health and The School for Couple), Nicolle Stănese (Moderator TV), Monica Reu (President @ The Romanian Association for Nonviolent Communication) și Nadia Tătaru (General Manager @ Itsy Bitsy Radio) vor susține în 24 mai la Hotel Platinia Luxury Suites workshopuri dedicate mamelor.

Ion Caramitru semnează regia unei noi premiere pe scena Operei Naționale București

 

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 31 martie 2018, și duminică, 1 aprilie 2018, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de
Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia
 a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Johannes Wildner. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Pentru acest spectacol regizorul Ion Caramitru vine cu o concepție nouă, ambele intrigi tratând gelozia umană și consecințele ei transpuse într-un realism puternic, după cum însuși declară: „Există în spectacolul de operă subordonat până la perfecțiune muzicii (note, măsuri, arii, balet, cor) un spațiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare convenția, cu atât mai mare libertatea.  Este vorba despre realism de la început până la sfârșit. Nu vă lăsați înșelați de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfășoară în culori de alb și negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scenă, decor palpabil, dar ambele ascund o crimă din gelozie.”

În distribuția spectacolului se regăsesc nume sonore ale primei scene lirice românești și invitați recunoscuți pe plan internațional. 

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezența sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creație a lui Pietro Mascagni.

„Pagliacci” este o operă în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

             Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro 

SUFLET ÎN CULORI – ediția a-V-a Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism

 Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe,  Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești,  Floria.ro, organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism

Este cel de-al cincilea an în care Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul evenimentului cultural menit să atragă atenția asupra problematicii autismului în România și totodată să strângă fonduri pentru susținerea celor 500 de copii din asociație. 

Concertul de anul acesta se va desfășura într-o atmosferă specială, în cadrul Muzeului Național de Artă, sala Auditorium, cu artiști de talie internațională: soprana Rodica Vică, care a fost alături de acest eveniment încă de la prima ediție, ansamblul Musica Ricercata, condus de dirijorul Gabriel Bebeșelea, mezzosoprana Andreea Iftimescu și baritonul Vlad Crosman.

Vă invităm să lăsați magia interpretării unora dintre cei mai talentați artiști români să vă cuprindă sufletele, iar împreună să transformăm miracolul muzicii în miracolul recuperării copiilor cu autism.

Fondurile colectate din participarea la eveniment vor fi direcționate către programele de terapie ale copiilor cu autism din cadrul de Asociației Help Autism. Pentru a participa la eveniment puteți intra pe link-ul http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5434  pentru a dona o oră de terapie copiilor speciali. De asemenea, donații pot fi făcute și în seara evenimentului în foierul Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României din Str. Știrbei Vodă nr. 1.

Despre artiști: Ansamblul Musica Ricercata este proiectul pe care cel mai valoros dirijor al tinerei generaţii, Gabriel Bebeşelea (30 de ani), la lansat în România, în 6 martie a.c., pe prestigioasa scenă a Ateneului Român. O orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate - şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică. Gabriel Bebeșelea și ansamblul Musica Ricercata pun o amprentă distinctă asupra scenei muzicale din România, întotdeauna împingând creativitatea programelor interpretate spre provocare, diversitate, explorare și excelență.  

Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, dirijorul Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentați dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunilor 2017/18 și 2018/19 reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra, la Royal Opera House Muscat și la Palace of Arts din Budapesta.

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici, atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene, în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L'elisir d'amore de G. Donizetti.

Artista este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Serban, la Opera Națională Română Iași.

Andreea Iftimescu, mezzosoprană, absolventă în 2010 a programului masteral din cadrul Facultății de Muzică din București, secția Canto sub îndrumarea Prof. Eleonora Enachescu, este actualmente angajată ca solistă la Opera Comică pentru Copii din București.

Deja din timpul masteratului a început colaborarea cu Studioul Experimental de Operă Ludovic Spiess” al Operei Naționale București unde activează până în prezent în spectacole precum: Oedipe, Rigoletto, Evgheni Oneghin, Cantatrice Villane, Flautul Fermecat cât și Falstaff in regia lui Graham Vick.

Andreea Iftimescu a cântat atât pe scenele României, cât și pe cele internaționale cu orchestre de renume și sub baghetele unor cunoscuți dirijori precum Schwertleite în Walkiirile din cadrul Festivalului Internațional George Enescu împreună cu Rundfunk Symphony Orchestra Berlin și Marek Janovski la pupitru, Kindertotenlider în deschiderea Stagiunii de la Sibiu sub îndrumarea dirijorului Gabriel Bebeșelea, Dryade din Ariadne auf Naxos cu Orchestra Națională Radio și Tiberiu Soare, solistă în concertul regal de la Ateneul Român dirijat de Christian Badea și Suzuki în Madama Butterly în turneul din Spania.

Vlad Crosman este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la secțiile de canto clasic și regie de operă. În timpul studenției debutează în roluri precum Fiorello din Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Marullo din Rigoletto de Verdi sau Papageno din Die Zauberflöte de Mozart pe cele două scene lirice ale Clujului. Între 2011 și 2014 Vlad Crosman face parte din ansamblul Centrului de muzică barocă din Versailles sub conducerea lui Olivier Schneebeli, ansamblu cu care participă la mai multe producții de operă barocă și de muzică sacră. Printre cele mai importante proiecte muzicale din ultimul an se numără: participarea la opera Chimene de Sacchini alături de Le Concert de la Loge, Concertul de Grands Motets de Lalande cu ansamblul Aedes și Le poeme harmonique, La sainte et la reine - program cu lucrări de Purcell - alături de Le Concert Spirituel la Versailles dar și opera în concert L’Europe Galante de Campra cu ansamblul La simphonie du Marais la Kontzerthaus din Viena.

Despre autism:

La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în țara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeași incidență. Autismul nu se poate vindeca, dar prin diagnosticare precoce și intervenție specializată, aproape jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să trăiască o viață independentă. Fără terapie timpurie, simptomele autismului se agravează în timp. Metoda care s-a dovedit, până în prezent, cea mai eficientă în recuperarea acestor copii este Terapia Comportamentală Aplicată (ABA). Din păcate, pentru a da rezultate, intervenția este de durată, un copil cu autism petrece în medie între două și opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând. Tocmai din pricina acestui număr mare de ore necesar fiecărui copil, costurile depășesc veniturile medii ale unei familii. Cei mai mulți dintre părinții care luptă cu Tulburarea de Spectru Autist au nevoie de sprijin pentru a putea susține aceste costuri și a reuși să asigure copiilor terapia care să îi ajute să își atingă potențialul și să devină adulți integrați în societate.

De 8 ani, Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private - cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca și la domiciliu,  desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este coorganizator al Conferinței Internaționale ABA - știință care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

ISTORIC

Prima ediție a concertului caritabil Sufet în Culori, desfășurată în data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru organizatori piatra de hotar în popularizarea însemnătății zilei de 2 aprilie și a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI și pianistul Ștefan DONIGA. Evenimentul a fost prezentat de actrița Manuela HĂRĂBOR și jurnalistul Marius CONSTANTINESCU și a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice și oameni interesați de schimbarea statutului autismului în România, deopotrivă.

Cea de-a doua ediție a concertului caritabil a avut loc, pe scena Sălii Radio, pe 29 martie 2015 și a reunit muzicieni de marcă ai scenei naționale și internaționale. Violonistul Remus AZOITEI și pianistele Mara DOBRESCU și Diana IONESCU au fost artiștii care au ales, de această dată, să se alăture campaniei de conștientizare, punându-și talentul și celebritatea în slujba cauzei.

Devenit deja o tradiție printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil Suflet în Culori, ajuns in 2016 la cea de-a III-a ediție, s-a bucurat de prezența pe scena Ateneului Român a unor mari artiști, Soprana Leontina VĂDUVA, în anul de aniversare a celor 30 de ani de carieră, muzicianul Grigore LEȘE, organistul Nicolae LICAREȚ și pianista franceză Laure CAMBAU au fost artiștii ce au dat culoare spectacolului, desfășurat chiar pe 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării  Autismului. 

 

Ediția a IV-a a concertului Suflet în Culori a revenit la Sala Radio din București cu trei muzicieni de talie internațională din trei țări, România, Franța și Spania, reuniți în TRIO HUILLET și a fost o experiență acustică desăvârșită. Clara CERNAT (vioară/violă), Thierry HUILLET (pian) și Gari CAYUELAS – KRASZNAI (clarinet), au fost artiștii ce s-au alăturat inițiativei celor două organizații de a aduce în atenția publicului bucureștean conștientizarea autismului printr-un concert de excepție. 

21 martie: Motivul pentru care peste 600 de femei își dau întâlnire mâine la Cluj-Napoca

 Aflându-se la a 7-a ediție, Conferința de Leadership Feminin The Woman este evenimentul cheie al leadershipului feminin adresat persoanelor dornice să investească în dezvoltarea lor profesională și personală și care se pot bucura de motivație și inspirație.

Peste 600 de femei lider se vor întâlni mâine, 21 martie, la Cluj-Napoca pentru a fi motivate și inspirate de speakerii cu povești extraordinare, precum Maia Morgenstern (Director Teatrul Evreiesc de Stat), Cătălina Ponor (Cea mai bună gimnastă din 2017), Melania Medeleanu (Fondator MagiCAMP) sau Mona Nicolici (Head of Sustainability Unit OMV Petrom). Cei 16 lideri își vor împărtăși experiențele și vor destăinui secretele succesului din diverse domenii de activitate, precum antreprenoriat, leadership, educaţie, teatru, gimastică sau tehnologie.

The Woman - curajul de fi propriul tău model

The Woman reprezintă acea femeie puternică, educată și cu încredere de sine, care are curajul de a fi propriul său model într-o lume uneori superficială și care reușește să se axeze pe procesul prin care trece fiecare dintre noi pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră. Societatea are nevoie de modele autentice, iar Conferința de Leadership Feminin The Woman este răspunsul acestei nevoi.

Organizatorii evenimentului susţin că încearcă în acest fel să vină în ajutorul societății pentru a înțelege faptul că educaţia, leadershipul și exemplele pozitive au puterea de a inspira persoanele care joacă un rol crucial în dezvoltarea noilor generaţii.

Reuşim de şapte ani să reunim femei lider din diferite domenii de activitate, care şi-au dovedit valoarea în mulți ani de muncă și care sunt dornice în continuare să se dezvolte. Ne bucurăm că prin intermediul Conferinței de Leadership Feminin The Woman reușim să celebrăm și motivăm femeile care înţeleg nevoia de implicare şi își doresc să se dezvolte pe toate planurile și să se apropie pas cu pas de cea mai bună versiune a lor, aceasta fiind și tematica acestei ediții., a declarat Mădălina Hodorog, CEO The Woman.

Ce se întâmplă la Conferința de Leadership Feminin The Woman?

Adițional prezentărilor motivante ale speakerilor de excepție și sesiunilor de debate, evenimentul oferă participanților și zona expozițională cu multiple oportunități de business, unde participanții au ocazia să participe la activități de socializare, să experimenteze produse inovative și să afle opotunități de business. Zona expozițională este locul perfect pentru networking, pentru a iniția relații cu antreprenori, manageri și profesioniși în aria lor de activitate. De asemenea, The Woman a pregătit și câteva momente surpiză și multe premii.

Sfârșitul evenimentului va fi marcat de un cocktail de socializare, un prilej de răsfăț cu o explozie de arome delicioase pentru femeile participante și sesiuni foto cu speakerii evenimentului.  Conferinţa de Leadership The Woman este moderată și animată de Bogdan Bob Rădulescu (Moderator & Stand-up Comedian) și Oana Mudura (Fondator@ KOOLT Communications) care vor fi responsabili cu voia bună și zâmbetele largi.

The Woman reprezintă sursa de inspirație profesională și personală a antreprenorului feminin.  The Woman sărbătorește femeile lider pe parcursul anului prin workshopuri dedicate antreprenorilor.  The Woman Entrepreneurship Workshops este primul workshop ce dă startul unor serii de evenimente conexe Conferinței de Leadership Feminin The Woman. În 19 aprilie la Hotel Platinia Luxury Suites Vlad Andriescu (Redactor-șef Start-up.ro), Anca Șerban (Fondator ManierArt) si Amalia Sterescu (Leadership Consultant. Personal Branding Strategist. Public Speaking Coach) vor susține workshopuri axate pe importanța deschiderii unui business și eticheta în business.

The Woman Parenting Workshops este workshopul adresat laturii mai personale a femeii: postura de mamă. Domnica Petrovai (Fondator @ Mind Education Health and The School for Couple), Nicolle Stănese (Moderator TV), Monica Reu (President @ The Romanian Association for Nonviolent Communication) și Nadia Tătaru (General Manager @ Itsy Bitsy Radio) vor susține în 24 mai la Hotel Platinia Luxury Suites workshopuri dedicate mamelor. 

Lansarea proiectului Revista Creativ la Sat

In perioada martie-octombrie 2018, echipa Asociatiei Lume Buna va lucra la cel mai nou proiect de educatie non-formala pentru mediul rural: Revista Creativ la Sat, proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Echipa va lucra timp de opt luni la prima revista digitala interactiva al carei continut va fi realizat din materialele trimise de copiii celor opt comunitati selectate din toata Romania.

Conform studiilor si cercetarilor realizate de UNICEF si World Vision Romania, putin peste 50% din elevii din mediul rural folosesc o singura data computer-ul la scoala. Desi in unele scoli exista laboratoare de informatica, acestea sunt folosite la mai putin de 10% din capacitatea lor. Conform datelor analizate, in mediul rural, 71% dintre elevi spun ca folosesc calculatorul o singura data pe luna.

In acest context ingrijorator, Asociatia Lume Buna a initiat proiectul Revista Creativ la Sat destinat copiilor din mediul rural care, conform statisticilor, folosesc prea putin mediile alternative pentru elaborarea de proiecte sau activitati in cadrul scolii. Revista va include povesti ale comunitatii, articole despre pasiunile copiilor, prezentarea unor traditii sau obiceiuri din specificul cultural local al comunitatii. Obiectivul principal este ca revista sa provoace creativitatea copiilor, iar echipa Asociatiei Lume Buna va oferi pregatirea necesara pentru ca profesorii si cadrele didactice implicate sa creeze alaturi de cei mici un continut cat mai creativ, dar si interactiv – desene, fotografii din comunitate, scriere creativa, clipuri, inregistrari, scenete etc.

Astfel, pana la finalul proiectului, proiectul isi doreste sa atraga un numar de peste 200 de copii beneficiari din scolile selectionate si peste 20 de cadre didactice. In cadrul activitatilor vor fi realizate minim opt reviste pentru cele opt comunitati implicate, se va realiza formatul electronic al revistei care se va promova online, se vor organiza ateliere de creativitate pentru copiii implicati in proiect si training-uri specializate pentru cadrele didactice. De asemenea, Revista Creativ la Sat va fi prezentata si in cadrul Festivalului ProEtnica, cel mai mare festival dedicat dialogului intercultural.

Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.

Școala: Trecut vs. Viitor

Ştiai că din circa 3 milioane de copii sub 18 ani (conform I.N.S.: Comunicat de presă - I Iunie, Ziua Internațională a copilului) aproximativ 185.000 de copii se încadrează la categoria celor cu potențial înalt – adica 6% din numarul total al elevilor?

Cu toate acestea, sistemul de învăţământ românesc, aşa cum apare astăzi, nu este gândit să integreze şi să potenţeze abilităţile acestora.

Tocmai de aceea, noi, la Asociaţia pentru Educatie și Știinta Kleine Schule  ne dedicăm timpul şi resursele pentru a veni în întâmpinarea provocărilor şi a ne asigura că mediul de învăţare este unul propice pentru copiii români care pot deveni motorul de schimbare la nivel naţional.

Astfel, anul acesta te așteptăm să continuăm împreună seria conferinţelor "PAPUCI MARI, papuci mici", prin cea de-a 5-a ediție: "Școala: Trecut vs. Viitor", sâmbătă, 17 martie, în București, la Palatul Ghica Tei. 

Conferințele "PAPUCI MARI, papuci mici" au fost create din nevoia de informare pe care o întâmpină părinții atunci când descoperă că au copii cu abilități înalte. Cel mai des, întâlnim întrebarea: "De ce au nevoie copiii cu abilități înalte, de un program dedicat lor?". Ei bine, mulți oameni consideră că un coeficient de inteligență congnitivă (IQ) contribuie în a avea succes în viața de școlar și mai târziu în viața de adult iar, de cele mai multe ori, părinții și dascălii încarcă sarcinile de lucru, fără a ține cont de stimularea creativității, a gândirii logice, a strategiilor de structurare a informațiilor, a trăirilor emoționale, a nevoii de relaționare cu copiii care au aceleași pasiuni și preocupări ca ale lor. Să nu uităm, desigur, de contribuţia pe care aceşti copii, printr-un mod de educare şi interacţionare adecvat nevoilor lor, o pot avea, mai târziu, la nivelul societăţii, al inovaţiei, al cercetării, artelor  și nu numai. Atunci când un copil cu abilităţi înalte reuşeşte să se integreze, să-şi înţeleagă capacităţile şi, totodată, societatea în care trăieţte, poate deveni un factor de schimbare, inovare şi îmbunătăţire la nivel general.

În această ediție ne vor însoți speakeri apreciați în viața publică, dornici să împărtășească gânduri constructive și povești inspiraționale. De asemenea, alături de Asociația pentru Educație și Știință Kleine Schule sunt implicate și instituții dornice să susțină noile principii de educație, precum: MEN, ARACIP, și desigur, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Participanții vor benefiia atât de  prezenţa factorilor decizionali din domeniul public în ceea ce priveşte educaţia, cât şi promotori ai altor tipuri de educaţie, inovative etc. Adrian Florea – Business Advisor, Trend Consult, Mircea Ilie – Susteinability Leader, Ikea Romania sau Simona Chesăraicu – MBSR Teacher in training, UMASS Medical School, sunt doar câțiva dintre speakerii din agenda evenimentului. Hai să susținem împreună scopul de a genera o discuţie aplicată asupra realităţilor, necesităţilor şi oportunităţilor în educaţia pentru copiii supradotaţi.

"Știm că educația înseamnă o investiție pe termen lung, care prespune un drum greu de parcurs, mai ales în contextul societății actuale. Vino alături de noi să aflăm cele mai căutate răspunsuri privind școala viitorului. Te invităm să construim împreună viitorul educației în România!", declară Simona Mitrea, CEO & Founder Kleine Schule.

Participarea la conferință se va face în limita locurilor disponibile (minim 100), prin formularul de înregistrare atasat. Formular de înregistrare: http://www.kleine-schule.ro/mainevents5/.

Companii de renume internațional vin să accentueze importanța leadershipului feminin la The Woman

La nivel global, studiul realizat de Metro a constatat că, în vreme ce aproape una din două femei (45%) visează să înceapă propria afacere, numai 12% sunt de părere că își pot duce la îndeplinire această ambiție. Al doilea cel mai mare procent se regăsește în România, unde 67% dintre femei visează să dețină propria afacere, dar numai 10% au încredere că pot pune în practică această idee.

 

În 21 martie la Conferința de Leadership Feminin The Woman, peste 20 de speakeri naționali și internaționali vor susține prezentări inedite pentru peste 600 femei antreprenor și manageri din România. Scopul The Woman este să ajute comunități prin împărtășirea de cunoștințe, crearea de conexiuni și apartenența la o comunitate de femei puternice și informate.

Agenda evenimentului include prezentări susținute de femei cu caractere puternice precum Maia Morgenstern (Director, Teatrul Evreiesc de Stat), Ela Moraru (Country Business Development Manager, Google România), Cătălina Ponor (Cea mai bună gimnastă din Europa în 2017), Melania Medeleanu (Fondator, MagiCAMP), Doina Cepalis (CEO, Te-Rox Prod), Mona Nicolici (Head of Sustainability Unit, OMV Petrom), Sînziana Maioreanu (CEO, Aegon), Iuliana Tudor (Prezentator și realizator TV), Antoinia Norman (CEO,Branson Centre; Ambasadoare, UN  Women) sau Olga Johnston - Antonova (Fondator, Circular Fashion).

 

Importanța responsabilității în societate

Sub tematica The Woman: Cea mai bună versiune a ta!, agenda va include paneluri axate pe: provocările în business, implicarea în comunitate și motivație.

 Oana Delia Radu, Director Grup Retail Cluj la Raiffeisen Bank, banca universală de top pe piața românească, ce oferă o gamă completă de produse si servicii va fi prezentă la The Woman pentru a vorbi despre provocările în business. Oana este parte din Raiffeisen Bank de peste 7 ani, impărtășind aceeași viziune în ceea ce privește clientul, pe care îl vede ca pe o sursă de inspirație. „Business-ul clienților este cel mai important pentru ei, iar business-ul lor devine cel mai important pentru noi”, menționează Oana Delia Radu.

 

Oana are o experiență de peste 14 ani în domeniul bancar și în subordine 16 agenții pe care le coordonează cu succes. Calitățile de lider au fost descoperite cu mult timp înainte să se alăture Raiffeisen Bank, în cadrul Young Managers de către o instituție financiară. Să lucreze cu oamenii, să îi coordoneze îi vine Oanei natural, aceasta declarând „Fiecare zi e diferită și asta îmi place mult. Ai  o agendă de întâlniri zilnic, ai în spate un buget pe care trebuie să-l realizezi, ai oameni pe care trebuie să-i formezi și să-i coordonezi. Într-o companie de top cum e Raiffessen Bank, responsabilitatea e mare, iar dorința de a face totul ca la carte ne ține mereu în priză.”

 

Peste 600 femei lider își dau întâlnire la The Woman

Evenimentul The Woman este structurat sub forma panelurilor de discutie, axate pe antreprenoriat, provocări, comunitate și educatie. Din cadrul panelului Challenging Myself, face parte și Daniela Dan, Gold Director Oriflame care împarte din experiența ei în cadrul unui brand internațional, iar prin ceea ce face contribuie la încrederea pe care femeile trebuie să o aibă atât pe interior cât și pe exterior.

Companie internațională de produse cosmetice și wellness, Oriflame este extinsă în peste 60 de țări prin intermediul vânzării directe. Daniela este colaboratoare Oriflame, acest lucru oferindu-i posibilitatea de a fi antreprenor, de a-și coordona propria echipă, dar mai ales îi oferă satisfacția de a avea propria afacere și de a fi dependentă financiar. Mamă și antreprenor, a conștientizat importanța timpului, acesta fiind și momentul în care s-a alăturat companiei internaționale Oriflame.

Olga Melihov, Country Head la BNP Paribas Real Estate România vine pe 21 martie la Conferința de Leadership Feminin The Woman. Cu peste 12 ani de experiență în cadrul proprietăților imobiliare comerciale în Europa Centrală și de Est, ocupând poziții de leadership în Rusia, Polonia și România, Olga vine în cadrul panelului If I can, why can’t you? să vorbească despre provocările venite odată cu funcțiile de management la nivel internațional. 

Ziua Internațională a Femeii aduce pe scena Operei Naționale București spectacolul „Tango. Radio and Juliet”

Opera Națională București prezintă joi, 8 martie 2018, începând cu ora 18:30 „Tango. Radio and Juliet” spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug.

 

„Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română recunoscut pe plan internațional – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead.  

https://www.youtube.com/watch?v=xl6Nv1yvUWI&feature=youtu.be

 

(Imagine și montaj: Sebastian Bucur / Opera Națională București)

 

Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în „Tango”, cât și în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în „Romeo și Juliet” mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance.

 

Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

 

Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar și spectatorilor dorinic să încerce o experiență specială, o nouă formulă de dans contemporan. 

 

Edward Clug, despre spectacolul coupé de dans contemporan ce se va desfășura joi, 8 martie 2018,  pe scena Operei Naționale București :„Tango și Radio and Juliet sunt spectacole care au lăsat o amprentă în viața mea și mi-au marcat adânc drumul și evoluția mea ca artist. Tango este primul meu spectacol, pe care l-am realizat la o vârsta relativ fragedă, la numai 23 ani. Acest lucru se reflectă în spectacol, printr-o comunicare directă, sinceră, fără compromisuri conceptuale. Este un spectacol care pe undeva mă intimidează prin puterea lui emoțională și îl retrăiesc, nu ușor, ca pe o oglindă a acelei tinereți.”

 

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București.

Opera FANtastica prezintă concertul de muzică barocă LA LUMIÈRE COMIQUE

Marţi, 6 martie 2018, ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susţinut de  Musica Ricercata - prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înfiinţată de un dirijor român.  Dirijor, Gabriel Bebeşelea.  

  

 Concertul, intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE, se înscrie în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii George Enescu şi are loc în cadrul întâlnirilor muzicale Opera FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu.

 

BILETELE SE PUN ÎN VÂNZARE LA CASA DE BILETE A ATENEULUI ROMÂN

(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARŢI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 021 315 68 75 )

 

Musica Ricercata este proiectul pe care cel mai valoros dirijor al tinerei generaţii, Gabriel Bebeşelea (30 de ani), îl lansează în România. O orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate - şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică.

 

 Solistă este soprana Rodica Vică, artistă stabilită la Viena, care a beneficiat până acum de colaborări cu prestigioase ansambluri de instrumente vechi şi dirijori, precum Academia Bizantina şi dirijorul Ottavio Dantone.

 

Prilejul de a asculta o orchestră barocă este unul rar pentru melomanii români – mai ales pentru bucureşteni! - iar programul ales de Gabriel Bebeşelea este, la rându-i, o premieră. După cercetarea în arhive a manuscriselor şi transcrierea lor, tânărul muzician român aduce pe podiumul de concert al Ateneului Român muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully şi Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, într-un program care cuprinde şi selecţiuni din întânirea dintre Jean-Philippe Rameau şi Voltaire. De asemenea, „punerea în scenă” a concertului este una inedită: cele două părţi ale acestuia fiind prefaţate de o dezbatere moderată de Luminiţa Arvunescu, prodigioasă creatoare a programelor radiofonice dedicate operei.

 

           Evenimentul pe care vi-l prezentăm reprezintă un demers unic, în care muzicienii români reconstituie cu prospeţime şi acribie artistică o epocă, cea a secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, perioadă în care muzica, teatrul, baletul şi opera au cunoscut o strălucire care în ultimii ani au renăscut practic pe scenele teatrelor lirice ale lumii. Un demers, totodată, de sincronizare culturală cu actualitatea muzicală en vogue.

 

 Mai multe informaţii pe: www.fge.org.ro; www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura

Melania Medeleanu – amplificator de voci și model de implicare - în 21 martie la The Woman

#TheWoman: (sf) amplificator de voci și promotor al ideilor care au schimbat lumea prin manifestarea ambițioasă a femeilor lider.

Venim în această lume țipând, dar încet, încet vocea noastră devine șoaptă” – Melania Medeleanu, Fondator MagiCAMP vine la Conferința de Leadership Feminin The Woman să facă auzită vocea a sute de copii bolnavi de cancer, care au redescoperit bucuria copilăriei la MagiCAMP.

 

După o carieră de 22 de ani în televiziune, Melania a descoperit că se regăsește cu adevărat atunci când dăruiește. Fie că e vorba de copii de la MagiCAMP, cursurile de public speaking sau trainingurile pe care le oferă, prin implicare ei, Melania schimbă la fiecare pas societatea, declarând pentru o publicație: „Toate astea mă împlinesc! După asta, mă duc la cursurile pe care le ţin de dicţie şi public speaking, dar nu pentru că trebuie să trăiesc din ceva, ci pentru că îmi place foarte tare! Îmi place să văd la oamenii din jur că sunt un pic mai buni decât înainte de a mă şti.”

 

Parte din misiunea pe care The Woman o are este să amplifice vocile celor care au schimbat într-un fel sau altul, comunitatea din care fac parte. Un astfel de model de implicare și altruism este Melania Medeleanu: fost om de televiziune, amplificator de voci, care își folosește talentul pentru a educa. MagiCAMP a devenit mai mult decât o tabără pentru copii cu afecțiuni oncologice. Inițiative precum MagicBOX – un ajutor lunar ce constă în haine și alimente și MagicHOME, campania care a prins viață pentru a sprijini familiile din afara Bucureștiului care se confruntă cu cancerul și nu dispun de mijloace financiare pentru a se întreține. MagicHOME este o formă terapie pentru mulți dintre cei implicați, o voce pentru povești neîmpărtășite.  

 

Ela Moraru, Google România –  promotoarea educației digitale, în top 50 cei mai influenți CEO

 

Ela Moraru, Country Business Development Manager la Google Romania se alătură lineup-ului de excepție din acest an de la Conferința de Leadership Feminin The Woman.Numai cei care învață, dezlănțuiesc și redau sunt cei mai buni!” este motto-ul după care Ela se ghidează pentru fiecare decizie de a investi în societatea din care face parte.  

 

Ela Moraru s-a alăturat companiei Google în 2012 și după numai 4 ani a preluat atribuțiile fostului director Dan Bulucea. Ea este promotoarea educației digitale în învățământul din România, fiind inițiatoarea mai multor programe dedicate școlilor, universităților și presei. A demarat acest proiect alături de colegii săi de la Google deoarece a observat că școlile din România nu sunt adaptate la era digitală. Ela consideră că schimbarea pornește de la rădăcini: de la cadrele profesorale care au o influență directă asupra următoarelor generații.  Ela Moraru are o experiență de peste 12 ani în vânzări și marketing, dezvoltare de business și training, recent fiind absolventă a Academiei de Afaceri la Universitatea Duke.

 

Line-up de excepție la The Woman

Cătălina Ponor (Cea mai bună gimnastă din Europa în 2017), Maia Morgenstern (Director Teatrul Evreiesc de Stat), Olga Johnston Antonova (Fondator Circular Fashion), Iuliana Tudor (Prezentator TVR1) și Antoinia Norman (CEO Branson Centre) sunt printre speakerii care au confirmat prezența la.  Conferința de Leadership Feminin The Woman ce are loc pe 21 martie la grand Hotel Italia***** din Cluj-Napoca.

The Woman este evenimentul cheie al leadershipului feminin ce cuprinde începând cu 2018: The Woman Leadership Conference | The Woman Magazine |  The Woman Connect | The Woman Workshops | Gala Awards | The Woman after 5pm! |

 

Companiile care susțin dezvoltarea educației în România precum și acest eveniment sunt:

Parteneri: Ecco Shoes, Liberty Technology Park, Coquette, Sublime, Triodeluxe Cosmetics, Art&Craft, Corola Traduceri

Supported By: Marty, Cluj Cowork, Catrice, Silver Business Center, Artsage Massage, ALFAPARF Milano, Ciao Bella, Ioana Mălai

Official Car: AutoWorld

Print Partner: Mindshop

Floral Partner: Magnolia

Official Coffee: Meron 

Opera Națională București reia începând din februarie 2018 spectacolele pentru copii

„Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu programat duminică, 4 februarie 2018, la matineu, începând cu ora 11:00 este primul spectacol din stagiunea Operei Naționale București dedicat copiilor. Regia artistică poartă semnătura lui Gelu Colceag, scenografia a fost creată de către Viaceslav Vutcariov, iar coregrafia de către Roxana Colceag. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

 

 Povestea motanului năzdrăvan ce folosește nenumărate trucuri pentru a obține putere, bogăție și mâna unei prințese pentru stăpânul lui, i-a cucerit de-a lungul timpului nu doar pe regizorii de teatru și film, ci și pe compozitori care, pornind de la basmul lui Perrault, au scris lucrări de operă remarcabile.

 

 După mai bine de 40 de ani de la premieră, în 2006, „Motanul încălțat” a fost din nou pus în scenă la Opera Națională București, de data aceasta de către regizorul de teatru Gelu Colceag, care și-a făcut, prin acest spectacol, debutul în regia de operă.

 Compozitorul Cornel Trăilescu despre spectacolul „Motanul încălțat” de pe scena Operei Naționale București „ Să vă spun cum mi-a venit ideea să scriu o operă pentru voi, dragi copii. Cunosc un băiețel căruia-i place tare mult muzica și mereu îi roagă pe părinții lui să-l ducă la Operă, mai ales duminica, la matineu. A văzut de câteva ori Bărbierul din Sevilla și Madama Butterfly. Știe chiar și unele arii pe dinafară. Într-o zi m-a întrebat: "Pentru că toate operele pe care le-am văzut vorbesc numai despre oameni mari. Ei, dacă ar putea și copii să scrie opere!". După asta multă vreme m-am gândit că Sorin poate nu e singurul copil care ar vrea să vadă opere pe înțelesul lui. Ba cred chiar că toți copiii așteaptă asemenea lucrări. Și cum cei mici nu au cum să compună opere – e o treabă cam complicată – m-am hotărât să-ncerc eu.”

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro/ .

Cătălina Ponor – de pe podiumul gimnasticii internaționale, pe scena The Woman

 

Cătălina Ponor, declarată Gimnasta anului 2017 în Europa vine pe scena Conferinței de Leadership Feminin The Woman pe 21 martie 2018 la Cluj-Napoca.

 

Cătălina este cea mai longevivă gimnastă a României, la vârsta de 30 ani având dedicați peste 25 de ani gimnasticii. Tripla campioană olimpică, aflată la finalul unei etape profesionale din viața sa, își propune să dea mai departe generațiilor viitoare toată experiența și pasiunea sa pentru gimnastică,  prin mobilizarea la scară mare a tuturor factorilor implicați.

Perseverența, dorința de autodepășire și dragostea față de gimnastică i-au adus Cătălinei pe lângă titlul de Gimnasta anului 2017, recunoașterea publicului de pretutindeni și numeroase medalii, aceasta declarând pentru o publicație Gimnastica e un sport dificil, solicitant și cu adevărat nemilos, din anumite puncte de vedere. Dar eu am avut mereu această dorință de a mă autodepăși..

Cătălina s-a îndrăgostit de gimnastică la vârsta de doar 4 ani, atunci când  a intrat pentru prima dată într-o astfel de sală. Supranumită Laleaua Neagră datorită pasiunii sale față de echipamentele de culoare neagră și pentru eleganța cu care executa fiecare exercițiu, Cătălina este model de implicare și ambiție la un nivel înalt, având rezultate excelente pentru mai bine de un sfert de secol. Cătălina este un sportiv de referință, dovadă fiind cele 23 de medalii la marile competiții, un rezultat impresionat pentru gimnastica din România.

 

CEO-ul Centrului Richard Branson vine să inspire la The Woman

Antoinia Norman - CEO@Branson Centre, fundația non-profit înființată de Virgin Group, al cărei fondator este Richard Branson, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie și cunoscut om de afaceri, își anunță prezența pentru prima oară la Conferința de Leadership Feminin The Woman. Branson Centre sprijină antreprenorii oferindu-le suport în dezvoltarea și structurarea afacerii prin formare, mentorat și crearea de conexiuni.

Membră și ambasadoare în cadrul UN Women, liderul programului For Good Program, Antoinia susține educația și dezvoltarea femeii. În cadrul Branson Centre din Africa de Sud, aceasta a fost un factor esențial pentru dezvoltarea antreprenorilor în Africa și alte părți ale lumii, punând accentul pe modelul și strategia unui business. Antoinia este promotoare a egalității între sexe, contribuind activ la dezvoltarea femeilor antreprenor în poziții de leadership în cât mai multe domenii de afaceri guvernate de bărbați, ajutându-le să își depășească temerile și să-și revoluționeze afacerile prin dezvoltare profesională, inovație și parteneriate excelente. Antoinia a fost contribuitor activ, speaker principal și lector la Instituții și evenimente care au inițiat programe de dezvoltare a întreprinderilor, atât naționale cât și internaționale.  

 

Comunitatea The Woman

Pe 21 martie 2018, la Grand Hotel Italia***** din Cluj-Napoca, Conferința de Leadership Feminin The Woman aduce împreună peste 600 de femei din mediul de business, pregătite să investească în dezvoltarea lor profesională și personală, lăsându-se inspirate de speakerii care și-au confirmat deja prezența pe scena The Woman precum Maia Morgenstern (Director Teatrul Evreiesc de Stat) și Olga Johnston – Antonova (Fondator Circular Fashion Russia).

The Woman reprezintă sursa de inspirație profesională și personală a antreprenorului feminin. Compania este ancorată în realitatea socială, la curent cu tot ce se petrece la nivel mondial. Prin evenimentele organizate și a conținutului oferit în cadrul The Woman Magazine, scopul companiei este de a promova educația la cel mai înalt nivel. Concept complex și îndrăzneț, extins pe mai multe planuri, The Woman cuprinde începând cu 2018 sub tematica The Woman: Cea mai bună versiune a ta!: The Woman Leadership Conference | The Woman Magazine |  The Woman Connect | The Woman Workshops | Gala Awards |

 #TheWoman: (sf) amplificator de voci și promotor al ideilor care au schimbat lumea prin manifestarea ambițioasă a femeilor lider.

Ce inseamna Atelierele “Cocktail de Creativitate”? – Asociatia Lume Buna

E simplu. Pentru noi inseamna imaginatie, curaj, energie, oameni faini si curiosi!

Atelierele “Cocktail de Cretivitate” fac parte dintr-un proiect drag noua, gandit si organizat pentru copilul din fiecare adult. Lunar, ne strangem toata creativitatea si o punem la incercare alaturi de toti cei inscrisi prin jocuri, activitati si provocari, gazduite de prietenii de la Carturesti Verona.

Care sunt ingredientele unui Cocktail reusit? Ei bine, fiecare atelier incepe cu un mic joc de cunoastere, antreu pentru provocarea creativa, apoi ne suflecam manecile si trecem la treaba. Atelierele din acest an ne-au teleportat in copilarie, am redat in imagini amintiri dragi, am creat povesti care inspira curaj apoi le-am redat ca niste adevarati actori, ne-am amintit cel mai frumos Craciun, am daruit si am primit cadouri, dar cel mai important – am cunoscut noi oameni creativi.

Partea cea mai frumoasa pe care am regasit-o in fiecare atelier organizat a fost punctul in care toti cei prezenti s-au bucurat de cel putin un moment in care s-au simtit creativi. Da, desi noi credem cu putere ca toata lumea este creativa, putini au incredere in creativitatea lor, iar noi exact acest lucru il incurajam. Fie ca iti imaginezi ceva complet nou sau ca ai curajul sa incerci o combinatie traznita de culori, noi cream contextul pentru ca tu sa poti experimenta si simti confortabil pe un teren necunoscut.

Asa ca, dragi oameni creativi, va invitam la atelierele noastre “Cocktail de Creativitate” pe care vom continua sa le organizam incepand cu luna ianuarie 2018, in ultima sambata din fiecare luna. Pregatim noi activitati pentru fiecare dintre voi! Ce ziceti, ne vedem in ianuarie?

ROCAT7 la Galeria Alexandra’s – Elena Ghiță vs Dumitru Macovei vs Sanda Buțiu vs Giulian Dumitriu

Galeria Alexandra’s vă invită joi, 18 Ianuarie, la cea de-a saptea Gala ROCAT, care-i pune față în față pe pictorii Elena Ghiță, Dumitru Macovei și Sanda Buțiu si pe sculptorul Giulian Octav Dumitriu.

Elena Ghita este o pictoriță care iubește soarele, viața și tot ce ține de tărâmul imaginației, în care ne invită prin picturile ei. Picteaza de la 14 ani, avand-o ca profesor pe Elena Pasima si are o relatie speciala cu culorile, cu ajutorul lor creaza călătorii, aventuri, povești “in care noi, adulții, avem nevoie să ne regăsim câteodată mai mult decât copiii”. Picteaza astfel incat ca omul care a cumparat tabloul sa stea într-un fotoliu și, privește pictura, sa se relaxeze, sa își adune gândurile, să își recapete încrederea, forțele, sa ii vina idei noi. Asta nu inseamna ca picteaza usor: unele din lucrarile ei au zeci de ore de documentare in spate, pe langa orele de lucru propriuzis.

Dumitru Macovei s-a nascut in 1953 in Solont, Bacau si a urmat pe langa studiile superioare in domeniu, si scoala de arta murala din cadrul Patriarhiei Romane. Este membru UAP, participant la expozitii in Bacau, Bucuresti, Iasi, Piatra Neamt, Suceava, dar si la Chisinau / Republica Moldova, Riihimaki / Finlanda, Budejovice / Cehia, Paris / Franta, Stuttgart / Germania. Picturile semnate Dumitru Macovei se gasesc in colectii particulare din Italia, Canada, SUA, Elvetia, Germania, Anglia, Moldova, Ucraina, Franta, dar si in muzee din Romania, Germania, Canada, Italia si Belgia.

Sanda Butiu surprinde de fiecare data cand expune. Uneori, vine cu desene realizate în tehnica guașei, ce propun o lume fascinantă, amalgam gingaș de obiecte familiare, plante sau fluturi, scoici și petale luxuriant risipite, evocând parfum de amintiri si ore de abandon fericit. Pictura Sandei Buțiu împrumută strategii ale tehnicii literare pentru a construi din amănunte o imagine accentuat subiectivă, o trăire ce salvează în detaliu clipa prea repede a timpului prezent, dar cu o emoție asumată cu inteligență și umor si marcate, intotdeauna, de delicatetea cu care lucrarea este scăldata într-o lumină de poveste.

Nascut la Moinesti, judetul Bacau, Giulian Octav Dumitriu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Specializarea Sculptură din București. A participat la expozitii personale si de grup in Los Angeles, SUA; Milano, Italia; Câmpina, Prahova; Paris, Franța; Toronto, Canada si, desigur, Bucuresti. Lucrări monumentale: 1996 – Ion Ghica (bronz), Palatul Ghica, București; 1997 – The Latin Union Symbol (bronz), Paris, Franța. Lucrările sale sunt în colecții private din România, Franța, Canada, SUA, Italia, Elveția.

ROCAT înseamnă Romanian Century Art Tour și denumește un proiect cultural al Galeriei Alexandra’s, ce se derulează în perioada 2017-2018, dedicat Centenarului României Moderne. Prin proiectul ROCAT, Galeria Alexandra’s promoveaza pictori, sculptori, graficieni, scriitori, poeți, muzicieni, fotografi, cineaști, colecționari, bijutieri și fashion designeri pentru a arăta românilor că au conaționali cu care se pot mândri iar străinilor ca evoluăm ca țară europeană fără să ne pierdem filonul de spiritualitate românească. Evenimentele ROCAT au loc în Galeria Alexandra’s în prezența a 50-100 de persoane care discuta cu artiștii, asculta muzică, admiră exponatele din galerie.

Cu ocazia Galei ROCAT din 18 ianuarie vom prezenta din nou programul de fidelizare Alexandra’s, prin care se pot achiziționa, cu plata în rate, obiecte de artă în valoare de 5.000 de euro.

Tipul evenimentului: cocktail
Dresscode: elegant/casual
VIP & press: da

JAZZY CHRISTMAS CONCERT“ cu RAMONA HORVATH QUARTET

 

În perioada 20–21 decembrie 2017, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului BucureștiMuzeul Național de Artă al României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Kaufland România, Primăria Municipiului Brașov și Libris.ro organizează evenimentului JAZZY CHRISTMAS CONCERT.

Cu ocazia aniversării, în 2018, a 5 ani de activitate de la fondarea Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, dar și după succesul înregistrat de prezentarea albumului XS Bird pe scena Ateneului Român (București, 10 octombrie 2015), album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2016) și pe scena Palatului de Béhague cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului (Paris, 30 aprilie 2017), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, alături de partenerii săi, dorește să prezinte prima ediție a JAZZY CHRISTMAS CONCERT, eveniment ce va avea ca invitat pe Ramona Horvath Quartet: Ramona Horvath, pian; Nicolas Rageau, contrabas; Philippe Soirat, baterie și André Villéger, saxofon. Cu aceasta ocazie pianista de jazz Ramona Horvath va interpreta piese în premiere de pe noul său albumul "LOTUS BLOSSOM" (înregistrat și produs în Franța la casa de discuri "Black & Blue"), album ce va fi lansat în Franța în luna decembrie a.c.. Concertele vor avea loc după cum urmează:

 

BUCUREȘTI, 20 DECEMBRIE 2017, ORA 19.00

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI – SALA AUDITORIUM

Str. Știrbei Vodă nr. 1-3

Participarea la eveniment se face, în limita locurilor disponibile,

pe bază de confirmare la adresa: office@musicarte.ro

 

BRAȘOV, 21 DECEMBRIE 2017, ORA 17.00

CINEMATECA PATRIA

Bulevardul 15 Noiembrie nr. 50

INTRAREA LIBERĂ ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE.

 

Ramona Horvath a absolvit Conservatorul de Muzică din București ca și pianist concertist în muzică clasică, iar în prezent este unul dintre cei mai virtuoși pianiști români de jazz cu un variat repertoriu muzical. A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului Jancy Korossy, împreuna cu care a concertat pe cele mai importante scene europene. De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul “Dor de acasă”, album premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (România, 2009). Ramona Horvath trăiește în Franța, unde își continuă cariera de pianist de jazz. Ramona este o prezență foarte activă pe scena de jazz pariziană, recent putând fi ascultată în festivaluri precum: Jazz sur Seine, Pianissimo, Jazz au Coeur etc.. Pianista conduce de asemenea un trio de jazz (pian, contrabas și tobe), trio care în 2015 a înregistrat și produs în Franța primul lor album XS Bird (Black & Blue, 2015), album ce a primit premiul pentru "Cel mai bun album de jazz al anului" în cadrul Galei Premiilor de Jazz (România, 2016). Mai multe detalii despre activitatea pianistei Ramona Horvath găsiți pe: www.ramonahorvath.com.

 

André Villéger - unul dintre cei mai importanți saxofoniști francezi, considerat o legendă vie a muzicii de jazz. Saxofonist de mare rafinament și inspirație, cu o paletă stilistică variată atașat însă tradiției, dublu recompensat de către Academia de Jazz Franceză, André debutează ca și clarinetist în orchestrele stil New Orleans. Inspirat de Sydney Bechet începe să cânte la saxofon sopran, apoi atras fiind de către marii tenoriști ai epocii Swing, André se lasa complet sedus de către saxofonul tenor. A colaborat cu nume mari precum: Claude Bolling, Louie Bellson, Lionel Hampton, Winton Marsalis, Michael Brecker, Quincy Jones, Ray Charles, Anachronic Jazz, Caratini Jazz Ensemble și mulți alții. André este un artist marcant, important și de necontestat în lumea muzicală de gen, de altfel unanim reconoscut de către critici, public și muzicieni. 

 

Nicolas Rageau - contrabasist cu o activitate intensă pe scena franceză și nu numai, se formează ca și muzician în patria jazzului, la New York, oraș în care locuiește și activează timp de aproape zece ani. Un acompaniator de mare precizie, solist inspirat care la rândul său a colaborat și acompaniat mari artiști de gen: Benny Golson, Johnny Griffin, Alain Jean-Marie, Michel Grailler, Sarah Lazarus, Peter Bernstein, Grant Stewart, etc. Nicolas a participat la numeroase festivaluri de jazz: Marcias, Nice, JVC Jazz Festival, Vienne ...etc.

 

Philippe Soirat - baterist inconturnabil al scenei franceze, un tehnician excelent și un colorist de mare finețe. Philippe are o discografie ce numără până în prezent peste 60 de discuri înregistrate, este un baterist versatil care a colaborat și acompaniat artiști de renume internațional  precum: Cedar Walton, Jacky Terrasson, Toots Thielemans, Alain Jean-Marie, Dee Dee Bridgewater, Kirk Lightsey..etc. la rândul său fiind un obișnuit al festivalurilor Marciac, Nice, Jazz sous les pommiers, Nancy Jazz Pulsation ...etc.

 

Organizatori: Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Kaufland România, Primăria Municipiului Brașov și Libris.ro

 

Parteneri: Tarom, Floria.ro, Aurel Vîrlan Photography, Kitarodia România

 

Parteneri Media: Magic Fm București, Magic Fm Brașov, Blitz Tv, Revista Tango – Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Senso Tv, Liternet.ro, B365, Ceașca de Cultură, Calendar Evenimente, Agenția de Carte, ArtOut, ArtLine, PR Wave, 4Arte.ro, Orașul Meu, În Oraș, Bucharest Cultural Events,  Catchy, Autentici.ro, Gazeta de Știri, Online Gallery, Jurnal de București, RoEvents, România Pozitivă, IQads, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, BookHub, Brașov Tv, I Love Brașov, Grupul Iubim Brașovul, NewsBV, Prețul Zilei și Metropola Brașov

 

Birou Presă - Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură

tel. +40 723917995; e-mail: birou.presa@musicarte.ro;

web: www.musicarte.ro - https://www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura?ref=hl

Turcia europeană la începutul sec. al XVIII-lea

 Harta ultimului concert
al stagiunii „Cartografii sonore"

Locație: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Dată: Marți, 28 noiembrie, ora 18:00

Acces: pe bază de înscriere pe site-ul muzeului și bilet, preț 8 lei/persoană

Marți, 28 noiembrie, de la ora 18:00,  la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va avea loc ultimul concert din acest an al stagiunii „Cartografii sonore”. Evenimentul va aduce în prim plan o hartă ce reprezintă vechi teritorii europene sub ocupația Imperiului Otoman, realizată de cartograful englez John Senex și publicată în 1714.

„Turcia europeană” este o hartă istorică de dimensiuni neobișnuit de mari pentru acele vremuri (tipărită pe 2 coli), fiind unul dintre puținele exemplare păstrate până astăzi ale unui proiect editorial derulat în mai multe etape. O atenție deosebită a fost acordată vestigiilor antice aflate pe teritoriul reprezentat, precum ruinele Troiei.

Prezentarea hărții va fi făcută de domnul Marian Coman, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

În partea a doua a evenimentului vor concerta Angela Sindeli – soprană și Tudor Niculescu Mizil – chitară, cu un program inspirat de povestea acestei hărți. Vor fi interpretate lucrări  de Claudio Monteverdi, Manuel de Falla, Federico García Lorca, Anton Pann.

La final, va avea loc o degustare de vinuri provenind dintr-una din regiunile descrise de hartă.
Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar pe baza înscrierii pe site-ul muzeului, la pagina evenimentului (
http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-senex/),

iar prețul biletului este de 8 lei/persoană.

Stagiunea „Cartografii sonore” a debutat în februarie 2017 şi este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă”; programul este dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, cărora le oferă oportunități reale de afirmare pe scenele din România, în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni în această Stagiune s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume.Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, la fondarea instituţiei. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii.

Cocktail de Creativitate

Noi, cei din echipa Asociatiei Lume Buna, credem ca fiecare persoana este creativa! Ba mai mult, suntem convinsi ca toate domeniile au nevoie constanta de noi si noi dovezi ale creativitatii. Tocmai de aceea, ne-am propus sa dam sfoara in tara si sa tragem un semnal de creativitate ca organizam, cu ajutorul Carturesti Verona, atelierele de creativitate pentru adulti - Cocktail de Creativitate.

Daca iti place sa faci lucrurile diferit, esti mereu curios si ai grija in fiecare zi de imaginatia ta, vino sa facem cunostinta!

Noi construim cadrul ideal pentru ca voi, oamenilor creativi, sa faceti cunostinta, sa va (re)descoperiti si sa creeati impreuna noi legaturi, noi idei si noi versiuni ale voastre.

Asa ca, tara, tara, vrem...oameni creativi!

Luati-va avant si veniti sambata, 25 noiembrie, la Carturesti Verona, in intervalul 16:30-18:00 (costul atelierului este 25 lei).

Inscrierile se pot face prin sms la numarul 0722374588 cu nume, prenume, varsta si textul ,,Cocktail de Creativitate”.

Raspundem cu drag la orice nelamurire, intrebare sau provocare!

Casuta cu povesti

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 11 noiembrie  17 decembrie 2017 ateliere de week-end pentru copii (5-10 ani) sub egida “Casa Poveştilor”. Scopul acestor ateliere este acela de a promova poveştile şi basmele româneşti. Cei care ne vor ajuta să facem acest lucru sunt actorii, scriitorii şi copii.

Programul acestor ateliere este:

Weekend 11-12 Noiembrie 2017

Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.00, 8 copii intre 5-10 ani/atelier/5 lei participarea

Primul week-end este dedicat poveștii “Hansel şi Grettel”. Scrisă de Fraţii Grimm, povestea noastră îşi propune să dezvolte în rândul copiilor participanți  aptitudini de socializare, comunicare şi creativitate (verbală, nonverbală, psihomotorie), dar şi redarea ei intr-o interpretare proprie, dând viaţă  personajelor descoperite de copii în cadrul atelierului.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 10 ani și este coordonat de actrița Vera Linguraru, Teatrul Ion Creangă din București.

 

Weekend-urile 18-19 Noiembrie, 25-26 Noiembrie, 9-10 Decembrie și 16-17 Decembrie

Căsuța poveștilor de ieri și azi…

Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.30, 10 copii intre 6-9 ani/atelier/20 lei participarea.

Atelierele se constituie din două părți: lectură interactivă de basme românești și povești contemporane cu tâlc și activități creative inspirate din povești. Acestea se desfăşoară în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 11.30 și sunt coordonate de Raluca Mărgean – specialist educație alternativă, după următorul grafic având o tematică specifică de fiecare dată:

18-19 Noiembrie – Povești românești de ieri și azi. Viața înainte și după TV, tabletă, telefon

Sâmbătă vom spune povești românești și ghicitori și vom vorbi despre viața românilor înainte de apariția televizorului, vom face șezătoare și vom desface porumbul.

Lectură: Povești românești vechi/ Mișu Mâncăciosul-G. Coșbuc/Ghicitori și cimilituri

Duminică vom descoperi prin lectură cum ne-a schimbat viața televizorul și jocurile pe calculator și vom încerca să ne reconectăm la natură. Vom vizita instalațiile de tehnică populară (teascul pentru ulei, presele pentru struguri, teascul pentru zdrobit mere), vom bea suc proaspăt de mere și vom gusta pâine cu gem.

Lectură: Atacul televizoarelor-Victoria Patrascu/ Paradisul lui Mimi si Tibi-Ioan Antoci

25-26 Noiembrie – Obiceiuri și tradiții de Sf Andrei

Sâmbătă vom afla cum au apărut superstițile și obiceiurile străvechi și de ce se temeau oamenii de vrăjitoarele de la miazănoapte. Vom crea sperietoare de vrăjitoare și ne vom distra cu Turta lui Andrei

Lectură: Povești românești cu Baba Cloanțși Muma Zmeilor

Duminică vom citi povești cu vrăjitoare moderne și vom afla dacă vrăjitoarele sunt tot așa de înfricoșătoare sau sunt mai degrabă haioase și prietenoase. Vom face propriile noastre vrăji și vom descoperi de ce ne temem în ziua de azi.

Lectură: Povestea celor trei vrăjitoare toante-Simona Epure și alte povești cu vrăjitoare moderne

9-10 Decembrie – Reinventarea poveștilor clasice și descoperirea poveștilor moderne românești

Sâmbătă vom reinventa poveștile clasice nemuritoare și vom confecționa păpuși de poveste. Ce-ar fi dacă Albă ca zăpada va deveni Albastră ca cerneala?

Lectură: Albastră ca Cerneala – Octav Pancu Iașși alte povești cucuiete

Duminică vom vedea care sunt poveștile de azi pe care le citim cu părinții noștri înainte de culcare și ne vom distra cu căsuțe de hârtie.

Lectură: Mi-e dor de tine-Cristina Donovici și alte povești dinainte de culcare

16-17 Decembrie – În așteptarea lui Moș Crăciun. E timpul poveștilor și legendelor românești de iarnă

Sâmbătă și duminică vom citi povești și legende românești de iarnă, vom afla tradițiile de Crăciun și ne vom delecta făcând globulețe pentru pom, ghirlande și alte accesorii pentru Bradul de Crăciun.

Lectură: Povești si legende de Crăciun, Păcălici și Moș Crăciun-Nicolae Labiș

Atelierele Căsuța poveștilor de ieri și azi…se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, preţul este de 20 lei/copil/atelier (include materiale şi uneltele necesare) și vor avea loc în Casa Saschiz din incinta Muzeului; punctul de întâlnire – Poarta Transilvania, Satul Nou – intrarea din Parcul Herăstrău/Arcul de Triumf.

Înscrieri:         telefon: 0724 331 741

                             e-mail: programe.culturale@muzeul-satului.ro.

                      Responsabili proiect: Cornel Dumitrescu si Andreea Majuru