Redescopera Bucurestiul cu Roaring Romania Tours

        Dragilor, cati dintre voi cunoasteti mici secrete ale cladirilor din Bucuresti? Ale Ateneului spre exemplu? sau ale cladirilor din Centrul Vechi? Eu am avut bucuria sa particip la un tur extrem de interesant si placut, organizat de Roaring Romania Tours.

      Am aflat o multime de picanterii si lucruri interesante despre cladirile reprezentative cu arhitecturi deosebite, la pas spre Calea Victoriei, intr o zi insorita de primavara. Va recomand cu drag sa faceti un tur de acest gen, prin care veti descoperi lucruri nestiute despre Bucuresti ce va vor face sa priviti totul cu alti ochi si veti constientiza altfel valoarea spatiilor prin care treceti fiecare dintre voi in viata cotidiana.

       Un astfel de tur este la pretul de 50 de eur/per grup si gasiti detalii de inscriere direct aici: https://www.roaringromania.com/bucharest-historical-center-tour

       Asadar nu va ramane decat sa i contactati pe cei de la Roaring Romania Tours pentru a trai momente de neuitat Bucurestene:) in compania unui ghid experimentat, care va va impartasi istorisiri cu farmec de demult dar si din prezent despre cele mai reprezentative cladiri.

HubDesign – Spațiul de design al viitorului

În inima Bucureştiului, aproape de zona Unirii, într-o clădire uimitoare, modernă, cu un design aparte, a luat fiinţă HubDesign, un colţ de rai pentru pasionații de design interior.

HubDesign este cea mai bună alternativă pentru a descoperi design-ul interior. Pasiunea si dragostea pentru design au dus la crearea unui spațiu de design unic, cu un concept complet diferit, care să ofere o experienţă de neuitat celor ce îi păşesc pragul. Un loc de întâlnire şi explorare, unde designerii, arhitecții și consumatorii finali pot găsi produsul sau serviciul de design dorit. Cu o simplă vizită. Într-un singur loc. Un spațiu de design al viitorului, în care un volum uriaș de informații și facilități poate duce la bun sfârșit, orice proiect.

În HubDesign eşti invitat nu doar să alegi, ci să devii creativ. E un loc perfect pentru arhitectură şi design. În plus, fiecare zonă a HubDesign reprezintă o combinație între deschidere, confort și accesibilitate.

În HubDesign nu se vând produse în mod direct, ci sunt conectate companiile din domeniul Home&Deco cu designerii, arhitecții și consumatorii finali.  Astfel, clienţii care doresc să cumpere produse din HubDesign vor fi direcţionaţi către reprezenţa/showroom-ul/site-urile indicate de compania expozantă.

Rolul HubDesign este de a impulsiona vânzările companiilor de design interior prin transmiterea informațiilor despre produse/servicii și integrarea acestora în proiectele de design create în Hub.

În HubDesign se desfășoară: evenimente periodice pentru specialiști (designeri, arhitecți); evenimente de presă; evenimente pentru consumatorii finali; prezentări ale companiilor de design interior; întâlniri între specialiști; întâlniri între specialiști și firmele de design interior.

 

În HubDesign te vei intalni cu 360 Furniture, Axolight, Brabantia, Ceramiche Refin, Daikin, Ferroluce, Grohe, Innermost, Kuma Romania, Light Solutions, MOOR, Pinum, Quadra, Titan Mar, Tubes, Urban Woods, Zoiss Home Design

Conac Polizu

Sosirea la Harlau, care este atat de plin de amintiri de razboi. (...) Primire calduroasa la gara. Sotii Polizu, tinerii Ghica-Deleni, generalul Zadic, oficialitati etc. (...). Restul zilei a fost petrecut mai mult sau mai putin la Macsut, unde ospitalitatea lor este cu adevarat moldoveneasca. Un pranz extraordinar, cu vinuri excelente (...). Inapoi la Macsut, ca sa facem o plimbare prin vie si sa luam o cina devreme (....). Grupul a fost cat mai placut si mai vesel posibil si oamenii din Macsut erau deosebit de incantati. 

Maria Regina Romaniei, Insemnari zilnice, vol. VI, p. 425-427
.          

 

            Conacul Polizu este o fosta resedinta boiereasca, construita de ultimul domn al Moldovei, Constantin Ghica-Deleni intre anii 1870 – 1878. Cladirea a functionat ca resedinta de vara pentru intalnirile si vacantele petrecute de familie in Moldova. In 1946 insa, cu instalarea regimului comunist, cladirea a fost confiscata si transformata de noua conducere in cazarma ruseasca initial si apoi a servit drept support pentru diversele organizari administrative de la acea vreme : CAP, ferma pomicola, IAS. Stadiul de degradare al conacului a survenit nu numai in urma batjocorii cu care conducerea a tratat cladirea, ci si din cauza scopului in care aceasta a fost folosita : depozitare de legume si fructe, depozitare animale, folosirea unor camere si anexe drept depozit furajer etc. In anul 2005, dupa ani intregi de procese si lupte, mostenitoarea de drept a conacului a intrat in posesia conacului. In urma unei asocieri cu un om de afaceri, conacul a intrat intr.-un lung proces de renovare si reconditionare, proces care s-a finalizat in anul 2010.

Constatin Ghica – Deleni a fost casatorit cu Smaranda Niculescu Dorobantu, avand trei fete. Adina Ghica- Deleni a fost casatorita cu Nicolae (avocat), devenind astfel Polizu-Micsunesti. Conacul a fost oferit Didinei (cum ii spuneau nepotii) ca dota la casatorie. Adina Polizu Micsunesti este bunica mostenitoarei de drept, si una din figurile cele mai importante din viata acesteia. Femeie puternica, Adina Polizu Micsunesti a fost figura importanta atat in viata de familia, dar si in viata satului si a zonei in care locuia. De aceea numele de Polizu a fost ales.

            Numele a fost ales nu numai din considerentele evidente de mostenire, insa si datorita usurintei in pronuntare. Avand de ales intre Ghica, Polizu si Micsunesti, Polizu este numele care poate fi pronuntat cel mai usor de turistii straini.

Starea conacului era una de dgradare avansata. Lemnaria si tocaria erau mancate de vreme, ramele ferestrelor erau tencuite (s-au descoperit sub aceste tencuieli obloane din lemn care restaurate sunt functionabile astazi si dau o nota de eleganta intregii cladiri), crama era sub un strat foarte gros de zugraveala si tencuiala, iar interiorul conacului usile erau rupte, podeaua inexistenta etc.

            Modificarea foarte importanta care s-a facut a fost restaurarea lemnului de la usi, ferestre, obloane pentru a pastra lemnul si nota aparte pe care acestea o aducea. Lemnul se afla sub un strat gros de vopsea care a fost indepartata cu aer cald si multa multa migala.

            In fiecare camera a fost adaugata cate o baie. In proiectul initial din sec XIX cladirea avea doar doua bai, la capetele conacului. Insa importanta bailor in fiecare camera, nu numai din punct de vedere turistic, insa si de igiena este cruciala. S-a trecut apoi la schimbarea intregii retele de electricitate, acum aceasta fiind introdusa prin pereti, podele etc.

            Readucerea cramei a fost un pas foarte anevoios. Suprafata mare si stratul gros de tencuiala au facut ca reconditionarea acestui element sa fie foarte grea. Tencuiala a fost data jos cu pick-hammerul, cu dalta etc apoi totul a fost spalat cu turbo-jetul. Muncitorii au fost nevoiti sa lucreze cu pelerine groase de plastic si ochelari de protectie in special la reconditionarea tavanului. Au fost necesari in jur de doi ani pentru uscarea in intregime a pivnitei.

 

            Materialele folosite pentru finisaje au fost aduse din Grecia, Italia sau cautate cu multa truda in Romania pentru a folosi materiale de calitate superioara. Elementele schimbate au fost in principal compartimentarea interioara si amenajarea gradinii, iar cele restaurate pivnita, lemnul, fatada exterioara, luminatorul de pe holul conacului, veranda din spatele conacului.