Concert inedit cu Rapsodiile enesciene interpretate vocal în premieră de Teodora Enache

      Concertul From Classic to Jazz, în reprezentație unică la Teatrul Național Bucureștiare loc pe 9 septembrie, de la ora 19.30 – ca eveniment asociat al Festivalului Internațional George Enescu.

      Festivalul Internațional George Enescu anunță că ediția 2019 va include ca proiect asociatși un concert inedit –From Classic to Jazz, creat și interpretat de Teodora Enache. În premieră, Rapsodia I și Rapsodia a II-a, de George Enescu vor fi interpretatevocal în cheie jazz. Spectacolul From Classic to Jazz va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, în reprezentație unică, pe data de 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național din București. „Toate proiectele asociate ediției din acest an a Festivalului Internațional George Enescu au scopul de a extinde interacțiunea publicului cu muzica, în general, și cu personalitatea și creația lui Enescu, în special.

      Această nouă inițiativă artistică asociată Festivalului are menirea să amplifice ecoul creației enesciene în prezent printr-o explorare artistică inedită și să extindă experiența festivalieră pentru un public cât mai divers”, spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu. From Classic to Jazz este o creație pregătită special cu prilejul Festivalului Internațional George Enescu 2019 de Teodora Enache și echipa ei. Conceptul concertului are ca punct de plecare forța unică a muzicii clasice de a genera emoție și de a crea armonia, toate reprezentând o sursă fertilă pentru o nouă exprimare într-un alt limbaj muzical, în acest caz jazzul.

       Abordarea muzicii clasice în cheie jazz este o direcție pe care Teodora Enache o explorează de mai mulți ani. Aceste căutări au condus-o recent spre abordarea creației marelui compozitor român George Enescu. Teodora Enache, artist de jazz și creatoare a conceptului, declară: „Enescu mă fascinează de foarte mulți ani și m-am apropiat de creația lui cu pioșenie și un imens respect. Muzica sa a fost cu mult înaintea timpului în care a trăit, abia acum poate este înțeles mai bine. În Rapsodii, am întâlnit omul Enescu. Care își privește viața. Întâi cu ochii copilului, apoi cu ochii adultului. Este multă trăire, și umor, și bucurie de viață, și emoție nesfârșită, dar și melancolie... Este o întreagă lume în muzica domniei sale.

        În concertul nostru, această poveste am ales să o reinterpretăm pentru public,folosind limbajul și sonoritatea jazzului. Și nu este vorba doar de o preluare a unor teme, ci de o revalorificare a întregii povești enesciene, reimaginată pentru voce. Este o mare onoare să prezentăm acest spectacol în cadrul Festivalului – minunatul eveniment de mare anvergură care îi este dedicat lui George Enescu.” Concertul From Classic to Jazz include, alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, o serie de creații vocale în premieră inspirate de Dansurile Româneșt – de Bela Bartók, Sonata Lunii – de Ludwig van Beethoven, Air – de Johann Sebastian Bach sau Canon – de Johann Pachelbel.

       Împreună cu solista și compozitoarea Teodora Enache, pe data de 9 septembrie 2019, pe scena Teatrului Național din București vor urca Călin Grigoriu – chitară și aranjamente muzicale, Joca Perpignan (Israel) – percuție și, ca invitat special, Răzvan Suma– violoncel. Biletele pentru concertul From Classic to Jazz vor putea fi achiziționate de pe www.eventim.ro, începând cu luna iunie. Contacte pentru presă: simona@festivalenescu.ro, +40746. 124. 388 anamaria.onisei@festivalenescu.ro, +40 732. 338. 010 Despre Festivalul Internațional George Enescu Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri.

       Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care MarionCotillard, KirilPetrenko, MitsukoUchida și nouă orchestre de talie mondială. Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

     Pentru mai multedetalii: https://www.festivalenescu.ro/

      Teodora Enache - artist de jazz, compozitor & aranjor ; Cu o carieră care se întinde pe mai mult de două decenii, Teodora Enache este un muzician complex. Ea este o vocalistă matură și consacrată și un compozitor talentat. Cariera ei muzicală a demarat în jazz, dar nu s-a cantonat între frontierele acestuia, Teodora rămânând permanent deschisă la nou și dornică să exploreze și alte orizonturi muzicale. În proiectele sale muzicale, abordează cu aceeași pasiune și vitalitate jazz-ul clasic, worldmusic, propriile sale creații, Doina'n Jazz, precum și mash-up-uri surprinzător de inovatoare, înrădăcinate în muzica clasică, fie că e vorba de Bach, Mozart, Bartók sau Enescu.

      În decursul carierei, Teodora a colaborat cu muzicieni celebri din întreaga lume și a urcat pe scene importante de jazz. Printre colaborările sale de prestigiu se numără: Stanley Jordan, BennyRietveld, TheodosiiSpassov, Philippe Duchemin, Curtis Fuller, Lars Danielsson, Al Copley, Les Paul, Eric Legnini, Guido Manusardi, Daniele di Bonaventura, István Gyárfás, Balázs Berkes, Decebal Bădilă, Darius Brubeck, Luigi Bonafe, Lucio Canetti, Burton Greene, Billy Cobham, Krisztina Fejes, Norbert Kael și mulți alții. Un important capitol al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Răducanu - seniorul jazz-ului românesc și mentorul ei. Pentru mai multe detalii: www.teodoraenache.com

Salvador Mas Conde la pupitrul Cameratei Regale, alături de Andrei Licareț, în concert la Ateneul Român

           Din seria celor zece ani de existență, Camerata Regală vă invită la un nou episod, ce se va desfășura la Ateneul Român, sub bagheta marelui dirijor Salvador Mas Conde și alături de solistul Andrei Licareț. Personalitate marcantă a vieții muzicale internaționale, Salvador Mas Conde aduce pe scena muzicii românești măiestria și profesionalismul ce-l caracterizează, dirijând un concert cu program integral Mozart - „compozitorul curții imperiale.” Sub bagheta maestrului Mas Conde se va alătura orchestrei, cu pasiunea și dăruirea caracteristice, pianistul Andrei Licareț, care va fi acompaniat în concertul pentru pian și orchestră nr. 24, Kv 491 de W.A. Mozart.                                                                                        Concertul va avea loc în data de 25 mai 2019, la Ateneul Român, începând cu ora 19.00. Programul concertului prezintă lucrările : W.A. Mozart - Uvertura Operei Nunta lui Figaro, W. A. Mozart - Concertul în do minor pentru pian și orchestră nr. 24, Kv, W.A. Mozart – concertul nr. 24 pentru pian și orchestră în Do major și W.A. Mozart - Simfonia nr. 36 "Linz" în Do major, KV 425.

        Salvador Mas Conde

        Născut la Barcelona, dirijorul Salvador Mas Conde și-a început studiile muzicale la Escolaria de Montserrat, continuând la Conservatorio Superior Municipal de Música din Barcelona (CSMM). A studiat apoi la Salzburg cu Bruno Maderna, la Siena cu Franco Ferrara și la Universitatea de muzică și artă dramatică din Viena cu Hans Swarowsky și Günther Theuring. A primit premii de la FEV, Ministerul Culturii austriece și de la Concursul Internațional de Conducere a Orchestrei Internaționale Hans Swarowsky din Viena.

          Cariera sa a adus un contract cu casa de operă din Mainz și, în perioada 1978-1981, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Barcelona și Cataluniei. În ampla sa activitate a condus toate orchestrele spaniole de frunte, precum și orchestre din Austria, Belgia, Canada, Israel, Japonia, Mexic, Polonia, România și Germania. Salvador Mas-Conde a fost directorul general (GMD) al Orchestrei Filarmonicii din Würtemberg (1985-1991) și dirijor principal al mai multor instituții, precum Orchestra Simfonică din Limburgs (1988-1994), Orchestra Simfonică și Corul Musik Verein (1993-2000), Düsseldorfer Symphoniker (Germania, 1996-2000) și Orchestra de Cameră Israel (1998-2001).

         De asemenea, a fost dirijorul principal al orchestrei din Granada timp de zece ani, iar din sezonul 2008-2012, director artistic. A fost responsabil de studiile orchestrale la Conservatorul din Barcelona și predă conducerea orchestrală la Wiener Meisterkurse din Viena. De asemenea, a deținut funcția de director ESMUC, Escola superior de música de Catalunya din 2005 până în 2008.

       Andrei Licareț

       Numit de Valentin Gheorghiu „un pianist de excepție” Andrei Licareț a debutat în anul 1993 alături de orchestra „Jeunesses Musicales”. A susținut numeroase concerte și recitaluri în unele dintre cele mai importante săli de concerte din Europa și Statele Unite: Carnegie Hall –Weil Hall, Salle Flagey, King’s Place, Sala Muzicii de Cameră a Filarmonicii din Moscova, fiind apreciat de mari muzicieni ai lumii precum Leon Fleisher, Menahem Pressler, Dmitri Bashkirov, Richard Goode, Dominique Merlet.

      Andrei Licareţ începe de timpuriu studiul pianului sub îndrumarea tatălui său, binecunoscutul pianist şi organist Nicolae Licareţ, continuând mai târziu să studieze cu renumiţi profesori printre care Gabriela Enășescu, Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Steluța Radu, Șerban Dimitrie Soreanu, Dan Dediu (compoziţie) la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris şi Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg, Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore. Andrei Licareț a înregistrat în repetate rânduri pentru posturi de radio şi televiziune din România.

       Apariţiile sale în sălile de concert din România şi din străinătate l-au făcut cunoscut publicului şi criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa. Printre dirijorii cu care a colaborat amintim: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Cristian Măcelaru, Justus Franz, Gerd Schaller.

      Camerata Regală

      Începând cu anul 2012 Camerata Regală a desfășurat în fiecare an o mini stagiune de concerte la Ateneul Român, denumită inițial Royal Sound, apoi Mari Soliști, Mari Dirijori, iar începând cu anul 2014 devine Stagiunea Regală, proiectul emblematic al orchestrei.  De asemenea, Camerata Regală a participat la numeroase festivaluri, desfășurate atât în țară cât și în străinătate: Festivalul Internațional G. Enescu – Bucuresti, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Eurorchestras - Polonia, Festivalul de la Rolandseck - Germania, Music Gardens Festival – Polonia.

        Pe plan educațional, Camerata Regală, desfășoară unul dintre proiectele de mare success, Camerata Regală si Micii Muzicieni, proiect realizat pentru prima oară în România în anul 2018 și care a presupus realizarea unui masterclass de orchestră, cu orchestra mixtă de instrumentiști profesioniști și tineri interpreți, adresat la nivel național, elevilor și tinerilor muzicieni.

        Camerata Regală este decorată de către Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate, fiind alături de Casa Regală a României la Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale Regale Principele Radu al României, de Învestirea cu Titlul de Alteță Regală a Principelui Nicolae al României, Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai, Ceremonia Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, Aniversarea a 25 de ani de la revenirea în țară a Alteței Sale Regale Principesa Margareta. Camerata Regală a fost distinsă cu Premiul Musica Viva de către Forumul Cultural Român.